Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

21. 07. 2017. 08:43 >> 08:14

REFORMA SUDSTVA

Šidlo:Pritisak neće zaustaviti reformu

Premijerka Poljske Beata Šidlo izjavila je sinoć da pritisak Evropske unije i domaće opozicije koja podstiče demonstracije na ulicama i izgrede u Parlamentu, neće zaustaviti vladajuću stranku da sprovede reformu pravosuđa i usvoji sporni Zakon o Vrhovnom sudu."Sada nema demokratske kontrole nad sudijskim korpusom. Parlament radi na reformi sudova. Znamo da oni funkcionišu loše.

 

 

 

 

Odgovoramo na posvemašnja očekivanja Poljaka koji žele da sudovi rade dobro. Imamo viziju i zato radimo brzo i odlučno. Nećemo podleći pritiscima i neće nas zastrašiti poljski i inostrani branitelji interesa elita", kazala je Šidlo u vanrednom obraćanju Poljacima u programu poljske državne televizije.

Urazmjenu vulgarnih uvreda među poslanicima vlasti i opozicije, uz otimanje mikrofona i mobilnih telefona, gurkanje pred tuču, Sejm poljskog parlamenta usvojio je danas, nakon tri dana debate, zakon kojim se sadašnji sastav Vrhovnog suda raspušta prije isteka mandata, a velika ovlšćenja pri izboru sudija dobija vladajuća stranka preko ministra pravde Zbignjeva Žobre i predsjednika Poljske Andžeja Dude.

Zakon, treći u reformi pravosuđa, poslije već usvojenih zakona o opštim sudovima i sudijskom savjetu koji po Ustavu nadzire nezavisnost sudova, sada je u rukama senatora poljskog parlamenta i očekuje se da će biti glatko usvojen do vikenda, zahvaljujući komotnoj većini konzervativne stranke Pravo i Pravda u oba doma.

Na ulice 40 gradova Poljske, počev od Varšave, svake večeri od utorka izlaze hiljade Poljaka sa svijećama u rukama i svjetlima mobinih telefona - u "živom lancu svjetla". Demonstranti danima sjede i ispred zgrade Sejma i traže od predsjednika Andžeja Dude da stavi veto na sva tri zakona o reformi sudova.

Demonstranti su čak danas pokušali da dopru do Sejma koji je metalnim barijerama, jakim policijskim snagama i kordonom uz spremni vodeni top pretvoren u tvrđavu.

Devetoro demonstranata je uspjelo da preskoči metalne barijere, ali su ih policajci odnijeli natrag, na ulicu.Na trgu ispred Kraljevskog zamka u Varšavi demonstranti su se rasporedili u živi natpis "VETO" što hiljade Poljaka na poziv opozicije ispred Predsjedničke palate skandira predsjedniku Dudi.

Evropska komisija zaprijetila je u srijedu da će Poljsku, ako sprovede reformu i uvede političku kontrolu vladajuće partije nad sudovima, tužiti Sudu EU u Luksemburgu da krši evropsku legislativu, a potpredsjednik Frans Timermans je kazao da je Komisija čak blizu odluke da protiv Poljske potegne Član 7. i da Poljsku ostavi bez prava glasa u EU zbog rušenja pravne države.

Poljske vlasti računaju da EU neće naći konsenzus za sankcije, jer vjeruju da to neće dozvoliti Mađarska što je njen premijer Viktor Orban danas potvrdio pošto je poslao poljskoj premijerki pismo podrške za reformu sudova i otpor pritisku EU.

Analitičari, međutim, upozoravaju da Poljska, ako usvoji reformu pravosuđa kakvu je pripremila, prestaje da ispunjava jedan od kriterijuma iz Kopnhagena za ulazak u EU - nezavisnost sudstva, i da sigurno ne bi bila primljena u EU da tek treba da uđe.

Poljski komentatori, pozivajući se na nezvaniče informacije iz Brisela, navode da Evroipska komisija tehnički može vrlo jednostavno da spriječi Mađarsku da pomogne Poljskoj tako što bi pokrenula istu proceduru i protiv Mađarske. U tom slulaju ni Mađarska, kao ni Poljska, ne bi mogla da glasa, a konsenzus za sankcije protiv Poljske svakako bi se našao među ostalim članicama EU.

Daša Pavlović, dopisnica Agencije Beta

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније