Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavio: B.V. ]

11. 08. 2017. 08:48 >> 08:19

MADUROV ZAOKRET

Želim dobre odnose sa SAD-om

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da želi da se organizuje sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trampom i da želi snažne odnose sa SAD kao što ima s Rusijom.

 

U obraćanju poslanicima nove Ustavotvorne skupštine, Maduro je u četvrtak naložio ministru spoljnih poslova da se obrati Vašingtonu radi organizovanja telefonskog razgovora ili sastanka s Trampom, koga je ranije nazivao glupim imperijalnim magnatom i kritikovao zbog sankcija venecuelanskim zvaničnicima.

"Gospodine Donalde Tramp, evo moje ruke", rekao je Maduro, nedugo pošto je rekao da Venecuela "nikada neće popustiti".

Trampova administracija je Maduru i još više od 20 bivših i sadašnjih zvaničnika uvela sankcije, nazivajući Madura diktatorom i optužujući njegovu vladu za kršenje ljudskih prava i podrivanje demokratije u zemlji.

Venecuela s našla na udaru kritika međunarodne zajednice zbog pokušaja Madura da učvrsti svoju vlast i osnivanja Ustavotvorne skupštine koja treba da izmijeni ustav i koja se proglasila tijelom koje je nadređeno svim drugim državnim institucijama, uključujući i Kongres, koji kontroliše opozicija.

Izbori za novu skupštinu izazvali su višemjesečne proteste u kojima je stradalo najmanje 120 ljudi.

Zemlja je takođe u ekonomskoj krizi, dodatno povećanoj niskim cijenama nafte.

Švajcarska banka Kredit Svis je zbog "nedavnih dešavanja i političke klime" u zemlji u četvrtak zabranila trgovinu venecuelanskim obveznicama, koje su jedan od malobrojnih načina na koji vlada obezbjeđuje novac za pomoć posrnuloj privredi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније