Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

17. 10. 2017. 16:24 >> 15:54

IRAK

Hiljade kurdskih civila se vraćaju u Kirkuk

Hiljade kurdskih civila vraćaju se u irački grad Kirkuk, dan pošto su izbjegli jer je iračka vojska protjerala kurdske borce iz tog grada bogatog naftom.

Civili se vraćaju danas kolima, glavnim putem, iako su kurdske snage, poznate kao pešmerga, napravile zemljanu blokadu duž puta, ali puštaju građane da se vrate, navodi Asošiejted pres.

Iračke snage su juče zauzele Kirkuk i protjerale pešmergu, a te dvije strane su se prije samo dvije nedjelje zajedno borile protiv ekstremista Islamske države, njihovog zajedničkog neprijatelja.

Kurdske snage pešmerga zauzele su Kirkuk u ljeto 2014. godine, i od tada je Kirkuk, u kojem živi oko milion Arapa, Kurda, Turkmena i hrišćana, bio sporna oblast, pošto su Kurdi do juče imali kontrolu nad njim, iako se on nalazi van autonomnog iračkog Kurdistana.

Arapi i Turkmeni Kirkuka slavil su sinoć promjenu vlasti u gradu, dok su hiljade Kurda napustile grad u strahu od vlasti Iraka i šiitskih snaga, i uputile se ka Irbilu, glavnom gradu obližnjeg iračkog Kurdistana.

Kurdi i iračka vlada su u dugotrajnom sporu i oko deljenja prihoda s naftnih polja u blizini Kirkuka, koja su u jučerašnjim akcijama zauzele iračke snage.

Centralna iračka vlada dugo je zahtjevala povlačenje pešmerge iz Kirkuka, a tenzije su eskalirale poslije referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, održanog 25. septembra, na kojem se za nezavisnost tog regiona od Iraka izjasnilo više od 92 odsto izašlih birača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније