Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

07. 11. 2017. 13:26 >> 12:55
1

TRAMPOV SAVJETNIK

Pejdž:Imao sam konakte s ruskim zvaničnicima

Karter Pejdž, bivši spoljnopolitički savjetnik u izbornom štabu Donalda Trampa priznao je u svjedočenju Kongresu da je imao kontakt s visokim ruskim zvaničnikom dok je bio u Rusiji prošle godine.

 

 

 

Pejdž, koji nije primao platu i koji je otišao iz štaba prije nego što je Tramp pobijedio na izborima, rekao je u odboru za obavještajna pitanja Predstavničkog doma prošle nedjelje da je "kratko rekao zdravo" zamjeniku ruskog premijera Arkadiju Dvorkoviču kada je u Rusiji držao govor, pokazuju juče objavljeni transkripti.

Poslije više pitanja o kontaktu, za koji je ranije rekao da ga nije bilo, Pejdž je rekao da je razgovarao s Dvorkovičem u julu 2016. kada je održao govor u moskovskoj Novoj školi za ekonomiju.

"To je bio kratak razgovor. Razmijenilo smo prigodne riječi. Ne sjećam se tačno riječi koje sam izgovorio, ali je to bilo nešto kao 'sve najbolje' i znate to je to", rekao je Pejdž odgovarajući na nekoliko pitanja.Demokrate u panelu su bile sumnjičave zbog njegovog objašnjenja.

Adam Šif, najviše rangirani demokrata u panelu, iznio je mejl iz kampanje u kojem je Pejdž napisao da mu je Dvorkovič rekao "u privatnom razgovoru" da podržava Trampa i izrazio želju da saradnju. Pejdž je odgovorio da je razgovor trajao manje od 10 sekundi.

Pejdžovo svjedočenje je dio istrage tog odbora o ruskom miješanju u američke izbore i da li je Rusija imala veze s Trampovim štabom. Pejdžov put je podstakao pitanja kada je Federalni istražni biro (FBI) počeo svoju istragu o ruskim aktivnostima u leto 2016.

Pejdž je iznio protivrječene opise s kim se srio u Rusiju - jednom je za Asošijetid pres rekao da se nije srio s Dvorkovičem. Svjedočćenje prošle nedjelje je bilo pod zakletvom.Pejdž je u martu bio saslušavan nekoliko sati u okviru istrage FBI-aja, prije nego što je specijalni savjetnik Robert Muler imenovan da preuzme istragu.

Pejdž je u panelu rekao da je obavijestio neke članove Trampovog štaba o svom putu u Rusiju, između ostalog sadašnjeg ministra pravde Džefa Sešonsa, koji je tada bio senator. Dodao je da Sešons nije imao nikakvu re

kaciju kada mu je pričao o putu u Rusiju.Ovo svjedočenje bi moglo da postavi dodatna pitanja o Sešonovom znanju za kontakte saradnika iz Trampovog štaba s Rusijom. Sešons je izuzeo sebe iz istrage o Trampovom štabu pošto je priznao da je tokom kampanje imao dva ranije neprijavljena razgovora s bivšim ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom.Pejdž je odboru Predstavničkog doma rekao da je put u Moskvu bio privatan i da nije povezan s radom štaba.

Odbor je, međutim, iznio imejl u kojem je Pejdž pisao zvaničnicima štaba i pitao ih da ga obavijeste "ako imaju rezerve ili mišljennje kako bi voljeli da fokusira svoje izjave", misleći na govor u Moskvi.

Pejdž je takođe bio suočen s pitanjima o nesaglasnostima u izjavama - odboru je rekao da se tokom puta u Rusiju u julu 2016. sastao samo s jednim zvaničnikom ruske vlade, ali je ljudima u Trampovom štab u imejlu rekao da je dobio vrijedne uvide od poslanika i viših pripadnika ruske predsjedničke administracije.On je odgovorio da je uvide dobio na osnovu onoga što je počit

ao u novinama, kao kada sluša Trampove govore.Pejdž je insistirao da nije imao nikave informacije o tome da je ruska vlada ili neko njoj blizak imo ulogu u kampanji za izbore prošle godine. Takođe je rekao da je bio neplaćeni član tima za spoljnu politiku koji se rijetko sastajao i da nije imao direktan pristup Trampu.

"Nikada ga u životu nisam srio. Bio sam na mnogo sastanaka na kojima je bio, naučio sam mnogo od njega, ali ga nikada nisam srio licem u lice", rekao je Pejdž.

On je takođe bio pitan o odnosu s Džordžom Papadopulosom, bivšim savjetnikom za spoljnu politiku u Trampovom štabu, koji je priznao da je lagao FBI o svojim konaktima.

Pejdž je rekao da je imao "veoma ograničen" odnos s Papadopulosom i dodao da ga je posljednji put vidio na večeri u junu 2016. koju je organizovao Sešons, tada jedan od istaknutih saradnika u Trampovom štabu.Pejdž je, međutim, priznao da je dobio mejl u kojem je Papadopulos spomenuo profesora Džozefa Mifsuda.

U sudskim dokumentima se navodi da je to profesor koji je Papapdopulosu u aprilu 2016. rekao da Rusi imaju "prljvštinu" o demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније