Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

16. 11. 2017. 08:59 >> 08:28

KOREJA I TRGOVINA

Tramp nazvao azijsku turneju istorijskom

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je njegov put po Aziji pokazao da položaj Amerike u Svijetu "nikad nije bio jači".



 

 

Tramp je tokom polusatnog obraćanja iz Bijele kuće govorio o dvonedjeljnoj azijskoj turneji, i kako je rekao, da želi da upozna naciju sa "ogromnim uspjesima" tokom putovanja i posjete Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Vijetnamu i Filipinima.

On je rekao da je putovanje bilo "istorijsko" i da su se prema SAD ophodili sa "izvanrednom toplinom, gostoprimstvom i što je najvažnije, poštovanjem".

Posebno je insistirao na dvije centralne tačke svog putovanja, sjevernokorejskoj prijetnji i trgovinskoj razmjeni sa Azijom.Tramp je rekao da će raditi što je brže moguće da eliminiše velike trgovinske deficite sa američkim trgovinskim partnerima.

On je rekao da je ključni cilj njegovog upravo završenog putovanja po Aziji da insistira na fer i recipročnoj trgovinskoj razmjeni.

Rekao je da je "neprihvatljivo" da američki trgovinski deficit sa drugim zemljama iznosi oko 800 milijardi dolara godišnje."Počećemo da ga smanjujemo što je moguće brže", rekao je Tramp.Tramp je rekao da su se SAD i Kina dogovorile da nije prihvatljiv takoz

vani dogovor "zamrzavanje za zamrzavanje" sa Sjevernom Korejom.Radi se o prijedlogu koji su podržali Kina i Rusija, prema kome bi Sjeverna Koreja zamrzla svoj nuklearni program a zauzvrat bi SAD i Južna Koreja prekinuli svoje vojne vježbe.

Tramp je rekao da je kineski predsjednik Si Đinping uvidio da Sjeverna Koreja sa nuklearnim oružjem predstavlja ozbiljnu prijetnju i da će Kina izvršiti ekonomski pritisak na Pjongjang.

"Dogovorili smo se da nećemo priznati takozvani sporazum zamrzavanje za zamrzavanje, poput sporazuma koji su stalno propadali u prošlosti", rekao je Tramp.

Tramp je rekao da je cilj da Sjeverna Koreja bude bez nuklearnog oružja i dodao je da vrijeme ističe i da su SAD jasno rekle da su "sve opcije na stolu".

"Kada sam se obraćao Nacionalnoj skupštini Republike Koreje rekao sam istinu o sjevernokorejskom režimu, i rekao sam jasno da neću dozvoliti toj perverznoj diktaturi da drži svijet kao taoca zbog svog nuklearnog ucjenjivanja", rekao je Tramp.

On je rekao da je tokom putovanja tražio od svih zemalja da podrže američku kampanju maksimalnog pritiska za denuklearizaciju Sjeverne Koreje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније