Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 01. 2018. 14:19 >> 13:46
1

RAZARANJE HRAMA

Sirija: Uništena svjetska baština

Razrušeno svetilište u Ain Dari je izuzetna svjetska baština, kaže za Portal RTCG dr Olga Pelcer Vujačić, viši istraživač sa Istorijskog instituta UCG. Ona navodi da izvještaji pokazuju da je do sada 60% sličnih lokaliteta uništeno bombardovanjima i drugim vojnim akcijama.

Slučajni nalaz kolosalnog bazaltnog lava 1955. godine doveo je do otkrića svetilišta u Ain Dari, karakterističnom po rijetkom crnom bazaltnom kamenju. Lokalitet se prostire na oko 50 hektara površine i istraživan je tokom nekoliko arheoloških misija od 1960. do 80-tih godina prošlog vijeka.

Kako je za Portal RTCG objasnila dr Olga Pelcer Vujačić, viši istraživač sa Istorijskog instituta UCG, svetilište je građeno u nekoliko faza i sastoji se od dvorišta i samog hrama. Poznato je po izuzetnim skulpturama lavova i sfingi, kao i ogromnim „otiscima stopala“ bogova na ulazu u sam hram.

“U tome i jeste veliki značaj ovog lokaliteta, amalgam dvije različite tradicije: hetitske skulpturalne dekoracije postavljene u standardnom sirijsko-palestinskom hramu.” kaže Pelcer Vujačić.

“U unutrašnjosti hrama je vjerovatno stajala statua božanstva, ali se i dalje ne zna kom božanstvu je pripadalo svetilište. Određeni reljefi ukazuju na boginju Ištar, možda na boginju Astarte ili Ba'al Hadada. Po izgledu, hram je bliži opisu Solomonovog hrama u Jerusalimu (Knjiga o carevima), nego starohetitskim svetilištima u prestonici Hatuši” objašnjava naučnica sa crnogorskog Univerziteta.

Tokom devedesetih godina, svetilište je izvanredno restaurirano i konzervirano, podignut je i muzej. U pitanju je izuzetno značajan lokalitet, upravo zbog pretpostavljene sličnosti sa Solomonovim hramom, jer je stariji od njega. Ti hramovi pripadaju široj kulturnoj tradiciji koja je u tom periodu dominirala ovim prostorom.

“Danas, na žalost, možemo primijetiti da stanovništvo tog područja ne doživljava te lokalitete kao svoje kulturno nasleđe, iako se radi o izuzetnoj svetskoj baštini” kaže Pelcer Vujačić, navodeći da je po izveštajima oko 60% svetilišta uništeno vojnim akcijama i bombardovanjem. Arheolozi se nadaju da će biti moguće rekonstruisati bar dio kompleksa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније