Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 07. 2013. 11:51 >> 11:51

NEZADOVOLJNI PRESUDOM

SAD: Protesti zbog oslobađanja Cimermana

Nakon što je sud oslobodio Džordža Cimermana (29), koji se teretio za ubistvo 17-godišnjeg Afroamerikanca Trejvona Martina, širom SAD organizovani su protesti. Hiljade Amerikanaca od Njujorka do Los Anđelesa protestovalo je zbog sudske odluke uzvikujući slogane poput “Pravda za Trejvona Martina”, “Ako nema pravde nema ni mira”.

 

 

Neki od demonstranata bili su obučeni u istu odjeću u kojoj je bio Martin u noći kada je ubijen.

Sud u Floridi proglasio je nevinim, po svim tačkama optužnice Džordža Cimermana, čuvara mjesta Hispanik naseljenog bijelicima, uz obrazloženje da je on djelovao u samoodbrani. Cimerman je terećen da je u februaru prošle godine ubio mladog crnca Trejvona Martina koji je nenaoružan, sa kapuljačom na glavi išao u posjetu ocu.

Među demonstrantima, koje su uglavnom činili afro-amerikanci, podršku je dalo i većinsko stanovništvo, bijelci.

U Njujorku su u nedjelju organizovani protesti na četiri različita mjesta. Demonstracijama su uglavnom prisustvovali pripadnici crnačke populacije, ali podršku su pružili i bijelci. Govornici su na protestima još jednom ukazali da su stanovnici "drugog" sloja društva nezaštićeni, te da ropstvo još uvijek traje. Neki od demonstranata su na mjesto događaja, pored iscrtanog tijela Martina, postavili čokoladu i piće koje se on nosio sa sobom u noći ubistva.

Jedan dio demonstranata je pješačio do Tajms Skvera, te je jedna ulica bila zatvorena. 

Okupljanja je obezbjeđivao veliki broj policajaca, ali nije bilo incidenata.

Cimermanu je, da je osuđen, prijetila kazna zatvora od 30 godina do doživotne.

 

 

(AA)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније