Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

14. 02. 2018. 23:00 >> 23:12

ZUMA OTIŠAO

Ostavka predsjednika Južne Afrike

Predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma podnio je večeras ostavku koja stupa na snagu odmah, čime se povinovao zahtjevima njegove stranke Afričkog nacionalnog kongresa (ANC).

"Odlučio sam da podnesem ostavku na mjesto predsjednika republike i da ta odluka odmah stupi na snagu, iako se ne slažem sa rukovodstvom svoje stranke", rekao je Zuma u izjavi koju je direktno prenosila televizija.

Rukovodstvo ANC-a zatražilo je juče od Zume, koji je umiješan u nekoliko korupcionaških skandala, da podnese ostavku i dali mu 48 sati da donese odluku. Njega je u decembru na mjestu šefa stranke zamijenio Siril Ramafosa i od tada sve više raste pritisak na njega da ode s vlasti.

Zuma je ranije danas rekao za televiziju SABC da će otići sa funkcije ako mu parlament bude izglasao nepovjerenje, kao i da "nije uradio ništa loše".

Poslije te izjave zvaničnici ANC-a su zakazali sjednicu skupštine gdje bi se glasalo o nepovjerenju Zumi za sjutra.

Zuma, koji je na vlasti od 2009. godine, osumnjičen je u nizu korupcionaških skandala, ali je odbacio sve optužbe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније