Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 07. 2013. 08:55 >> 08:58

LEGENDARNI DRŽAVNIK

Mandela u bolnici slavi 95. rođendan

Bivši predsjednik Južnoafričke Republike i simbol borbe protiv aperhejda Nelson Mandela, danas će proslaviti 95. rođendan, koji je dočekao u bolnici Pretoriji. Tim povodom, širom njegove domovine i svijeta biće organizovane proslave u njegovu čast.

Mandela, državnik koji je cijenjen širom svijeta, primljen je u bolnicu 8. juna nakon što mu se vratila infekcija pluća, a doktori kažu da je trenutno u nešto stabilnijem stanju.

Mandelina ćerka Zindzi rekla je da mu se zdravstveno stanje poprilično popravilo i da misli da će uskoro biti pušten na kućnu njegu, prenosi britanska televizija "Sky".

Datum njegovog rođendana Ujedinjene Nacije su proglasile  Međunarodnim danom Nelsona Mandele. Dan je započeo pjesmom "Happy Birthday" koju su milioni djece otpjevali širom zemlje, javlja BBC. Povodom Mandelinog rođendana, danas će predsjednik Južne Afrike Jakob Zuma podijeliti pomoć "bjelačkim" porodicama. Takođe, danas je na njujorškom Tajms Skveru postavljena ogromna slika Nelsona Mandele, djelo afričkog umjetnika Pola Blomkampa.



Mandela je cijenjen zbog predvođenja borbe protiv vladavine bijele manjine u Južnoj Africi, i zalaganja za pomirenje nakon toga, uprkos tome što je bio u zatvoru 27 godina.  On je dobio Nobelovu nagradu za mir 1993., i godinu dana nakon toga izabran je za predsjednika Južne Afrike. On je napustio taj položaj 1999., nakon što mu je istekao prvi i jedini mandat.

Mandela se povukao iz javnog života 2004. i otada se rijetko pojavljivao u javnosti. On ima dugogodišnji zdravstveni problem s plućima, a u 1980-im godinama dijagnosticirana mu je tuberkuloza dok je služio zatvorsku kaznu.

Nakon oslobađanja, Mandela je izjavio da je tuberkuloza vjerovatno izazvana vlagom u njegovoj zatvorskoj ćeliji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније