Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

25. 03. 2018. 19:29 >> 21:15
1

U DEVET NOVINA

Izvinjenje Zakerberga na cijeloj novinskoj stranici

Osnivač najpopularnije društvene mreže - Fejsbuk, Mark Zakerberg, danas je u britanskim i američkim listovima objavio oglas na cijeloj novinskoj stranici i izvinio se korisnicima zbog skandala zloupotrebe ličnih podataka korisnika mreže.

Zakerberg je napisao da se radi o povredi povjerenja i dodao da mu je žao što Fejsbuk nije učinio više da to spriječi.

"Preduzimamo korake kako bismo se uverili da ovako nešto više neće nikada da se ponovi", naveo je on.

"Sunday Times", "Mail on Sunday", "Observer", "The New York Times", "Washington Post" i "Wall Street Journal" su neki od listova koji su prenijeli oglas rukovodstva kompanije Fejsbuk, javlja Anadolija.

"Naša odgovornost je da štitimo vaše podatke. Ako u tome ne uspijevamo, onda je ni ne zaslužujemo", poručio je Zakerberg u oglasu koji je prenijelo šest britanskih i tri američka oglasa.

Skandal je izbio kada je otkriveno da su privatni podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka dospjeli u ruke kompanije za podatke Kembridž analitika (Cambridge Analytics) koja je povezana s izbornim štabom predsjednika SAD Donalda Trampa.

Kembridž analitika koristila je aplikaciju koju je razvio ruski profesor koji predaje na Kembridžu i u Sankt Peterburgu Aleksandar Kogan. Fejsbuk je saopštio ranije da je 2015. saznao da je Kogan podatke dao firmi Kembridž analitika i da je tada potvrdio da su lični podaci bili izbrisani, što se pokazalo netačnim.

Skandal je za list "The Guardian" otkrio zviždač koji je učestvovao u osnivanju kompanije Kembridž analitika.

Kompanije su optužene za nezakonito prikupljanje podataka pod plaštom obmanjujuće aplikacije.

Zakerberg je i u srijedu uputio javno izvinjenje korisnicima društvene mreže i kazao da mu je žao što Fejsbuk nije blagovremeno učinio više nakon što je 2014. godine posredstvom aplikacije omogućena zloupotreba privatnih podataka korisnika.

Skandal je ugrozio ugled Fejsbuka i prouzrokovao ovosedmični pad vrijednosti dionica kompanije na berzi i gubitak veći od 50 milijarda dolara.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније