Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

10. 05. 2018. 16:17 >> 16:09

POPULISTI

Značajan napredak u pregovorima o Vladi Italije

Lideri italijanskih populista iz Pokreta pet zvezdica i Lige izjavili su danas da su ostvarili napredak u razgovorima o obrazovanju nove Vlade poslije dva mjeseca zastoja od izbora.

 

 

Mateo Salvini iz desničarske Lige i Luiđi di Majo iz Pet zvjezdica sastali su se danas, pošto su naznačili italijanskom predsjedniku da se približavaju dogovoru o obrazovanju vlade pošto na izborima 4. marta nijedna stranka ili koalicija nije obezbijedila većinu.

U zajedničkom saopštenju su naveli da su ostvarili "značajan napredak" u sastavljanju Kabineta i identifikovanju kandidata za premijera, prenio je Asošijetid pres.

Poslije više neuspjelih konsultacija o Vladi italijanski predsjednik Serđo Matarela je u ponedjeljak predložio da stranke, koje dva mjeseca nijesu mogle da se dogovore o novoj izvršnoj vlasti, podrže "neutralnu" vladu koja bi trajala do kraja godine, što i Salvini i Di Majo žele da izbjegnu.

Desnica je na izborima ukupno osvojila 37 odsto glasova pri čemu je ekstremnodesničarska Liga najbolje prošla, a Pet zvjezdica 32 odsto.

Vladajuća Demokratska partija osvojila je 19 odsto glasova, što je njen najlošiji rezultat od osnivanja.Liga i Pet zvjezdica su pregovarali o vladi, ali rezultata nije bilo pošto Pet zvjezdica nije htio da prihvati učešće u vladi stranke Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija koja je napravila postizbornu koaliciju s Ligom i strankom Italijanska braća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније