Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 07. 2018. 11:37 >> 11:23
3

USVOJEN ZAKON

Izrael se definiše kao jevrejska nacionalna domovina

Izraelski parlament (Kneset) usvojio je rano jutros kontroverzni zakon koji zvanično definiše Izrael kao nacionalnu domovinu jevrejskog naroda i navodi da "realizacija prava na nacionalno samoopredjeljenje u Izraelu važi samo za jevrejski narod".


 

 

Šezdeset dva poslanika je glasalo za taj zakon, a 55 je bilo protiv, navode izraelski mediji.

Zakon takođe uključuje klauzulu da je "ujedinjeni Jerusalim" glavni grad Izraela, a da je hebrejski zvanični jezik.

U zakonu se navodi i da "država smatra razvoj jevrejskih naselja nacionalnom vrijednošću i da će djelovati da ohrabri i promoviše njihovo osnivanje i konsolidaciju".

Zakon za koji kritičari kažu da potiskuje manjine na margine usvojen je nakon žučne debate koja je počela juče popodne i trajala više od osam sati.

Odmah nakon toga poslanici Arapi su pocijepali kopije zakona u znak protesta i istjerani su iz sale.

"Izrael je objavio da nas ne želi ovdje", saopštio je poslanik Ajman Odeh vođa partije Zajedničke liste, dodavši da je Izrael "usvojio zakon o jevrejskoj nadmoći i rekao da ćemo mi uvijek biti građani drugog reda."On je mahao crnom zastavom u znak protivljenja.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je odmah poslije usvajanja zakona ocijenio je da je to "određujući trenutak" i naglasio : "Neka dugo živi država Izrael".

"Sto dvadeset dvije godine nakon što je Hercl predstavio svoju viziju ovim zakonom mi određujemo osnivački princip naše egzistencije. Izrael je nacionalna država jevrejskog naroda i poštuje prava svih svojih građana", rekao je Netanjahu misleći na osnivača cionizma Teodora Hercla.

U zakonu se arapski jezik, umjesto zvaničnog kao do sada, definiše kao jezik koji ima specijalni značaj, navodi Asošiejted pres.

Sponzori tog dokumenta smatraju da taj novi osnovni zakon ne nanosi štetu manjinama koje žive u Izraelu i njihovoj kulturi, a pogotovo arapskom jeziku koji ostaje maternji za 21 procenat od 8,8 miliona izraelskih građana.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније