Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

31. 08. 2018. 17:18 >> 17:01

UK I HAN O GRANICAMA

Traže da se dvije strane dogovore

Velika Britanija saopštila je da je protiv promjena granica na Balkanu i da bi Srbija i Kosovo trebalo da riješe problem uzajamnim priznanjem. Han poručio da svaki dogovor između Srbije i Kosova treba da doprinese miru i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je juče da je "normalizacija odnosa Srbije i Kosova ključna za bezbednost, stabilnost i napredak ove zemlje i šireg regiona", preneo je Politiko.

"Ova vlada vjeruje da bi to trebalo da bude osnova priznavanja nezavisnih suverenih država u okviru njihovih trenutnih granica", rekao je portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova.

Promeni granice između Srbije i Kosova izričito se ranije ovog mjeseca usprotivila njemačka kancelarka Angela Merkel, ali je ove nedjelje istupila manje izričito po tom pitanju, navodeći da podržava sve razgovore koji vode ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali da teritorijalni integritet ima bitnu težinu.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton rekao je prošle sedmice da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova, posle čega je Evropska komisija saopštila da Beogradu i Prištini treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, rekao je danas u Beču da svaki dogovor između Srbije i Kosova treba da doprinese miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, kao i da je ostvaren napredak oko dogovora, mada je suviše rano da se govori o detaljima.

Han je ovo izjavio pred neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU u Beču, kome će prisustvovati i predstavnici zemalja kandidata, uključujući i Srbiju.

"Dogovor između Srbije i Kosova treba da razrade vođe obije zemlje. Ostvaren je napredak, ali je suviše rano da se razgovara o detaljima. Jasno je da bilo kakav sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana," rekao je Han, prenosi njegova portparolka na Tviteru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније