Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

16. 10. 2018. 22:52 >> 22:30

SLUČAJ KAŠOGI

U Konzulatu neke prostorije prefarbane

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je, nakon što su turski istražitelji završili pretragu povodom nestanka novinara Džamala Kašogija, da su neka mjesta u saudijskom konzulatu u Istanbulu, bila prefarbana.

Erdogan je to izjavio nakon što je turska policija pretraživala konzulat gotovo devet sati.

"Provjeravalo se da li postoje neki toksični materijali u zgradi konzulata. Nadam se da ćemo istragom doći do zakajučaka koji će nam dati konkretne odgovore" istaknuo je turski predsjednik.

Kašogi je nestao prije dvije sedmice, a posljednji put je viđen kako ulazi u konzulat u Istanbulu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je danas u Saudijskoj Arabiji i u razgovoru sa kraljem Salmanom traži odgovore na pitanja o nestanku novinara.

Saudijska Arabija je do sada negirala da ima išta sa ubistvom Kašogija, a CNN je prenio inforaciju da Saudijska Arabija priprema izvještaj u kojem će priznati da je saudijski novinar greškom ubijen tokom ispitivanja u konzulatu te zemlje u Istanbulu, pozivajući se na dva izvora.

Nedugo nakon što je saudijski disident s američkim prebivalištem i novinar "Vašington posta" Džamal Kašogi nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu, turska policija je izjavila da je ubijen i da za to ima dokaze, snimke sa Eplovog pametnog sata koji je, prema ovoj teoriji, bio povezan s njegovim iPhoneom.

Dokazi su, pisale su turske provladine novine "Sabah", dobijeni zahvaljujući satu koji je Kašogi imao na sebi kada je, kako tvrdi turska policija, zatvoren, mučen i na kraju ubijen.

Njegovo "ispitivanje, mučenje i ubistvo snimljeni su na audiosnimku i poslani na njegov iPhone i na iCloud", navodi "Sabah".

Kada su saudijski agenti, koji su došli u Tursku upravo kako bi ga likvidirali, otkrili njegov "Apple Watch", otključali su ga pomoću njegovog otiska prsta i zatim izbrisali neke, ali ne i sve audiozapise.

Novinar BBC-ja Rori Silan-Džons analizirao je ovu teoriju i utvrdio da je ona malo vjerojatna.

"Teorija da su saudijski atentatori otključali Kašogijev pametni sat njegovim otiskom prsta nije uvjerljiva, jer Apple Watch ne koristi Appleov Touch ID sastav. Mogli su ga otključati jedino pomoću iPhonea s kojim je bio povezan, ali on je, prema ovoj verziji događaja, ostao izvan konzulata kod njegove vjerenice" objašnjava Silan-Džons.

Sama funkcija snimanja nije uključena u softver "Apple Watcha", iako postoje aplikacije koje omogućuju tu opciju. Moguće je da je Kašogi instalirao takvu aplikaciju na svoj sat.

"Ali i onda bi, da bi poslao snimak na svoj iPhone, morao pritisnuti stop dok je još bio živ, naravno, a da njegovi mučitelji to ne primijete. Ali najvažnije od svega, Apple Watch je trebao imati blutut vezu s pametnim telefonom koji je bio kod njegove vjerenice. Blutut veza ima vrlo ograničen domet. Ona može nestati i od jednog kraja stana do drugog, a kamoli kada dva uređaja dijeli nekoliko zidova zgrade konzulata. Veza se mogla održati jedino da je Kašogi zatvoren i ubijen u prostoriji konzulata direktno uz ulicu, a da je vjerenica bila s iPhoneom odmah s druge strane zida, što je prilično nevjerovatno" naglašava novinar BBS-a.

Novinar BBC-ja uzima u obzir još jednu mogućnost - da su turske sigurnosne službe, uz Kašogijevu saradnju, hakovale njegov "Apple Watch", tako da ga pretvore u učinkovit uređaj za snimanje, odnosno prisluškivanje.

I povezivanje sata sa iCloudom je malo vjerovatno zbog mnogih prepreka, objašnjava Silan-Džons, smatrajući da je vjerovatnije da su turske službe same prisluškivale saudijski konzulat.

"Turske tajne službe jednostavno imaju druge metode prisluškivanja stranih diplomatskih ustanova, poput saudijskog konzulata, a da im je priča s Apple Watchom prosto poslužila kao zgodan paravan za tu politički nezgodnu činjenicu" pretpostavlja BBS-jev novinar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније