Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: M.M ]

30. 04. 2019. 17:25 >> 20:46
7

PARIZ ĆE BITI AKTIVNIJI

Makron objavio Strategiju za Z. Balkan

Kancelarija francuskog predsjednika Emanuela Makrona objavila je Strategiju koja se odnosi na zemlje Zapadnog Balkana. Cilj tog dokumenta je, kako se navodi, aktivnije učešće Francuske u stabilizaciji šest zemalja regiona koje nijesu dio EU, njihovom socio-ekonomskom razvoju i jačanju vladavine prava.

Konkretno, ističe se intenziviranje veza sa regionom, a potvrda toga je i najavljena posjeta Emanuela Makrona Srbiji u julu, dok će francuski ministar za Evropu i šef diplomatije te zemlje, tokom ove godine, posjetiti Albaniju i Kosovo. Planirane su posjete predstavnika vlade i parlamentaraca i ostalim državama regiona.

U Strategiji se navodi da su, i pored značajnog napretka, pred regionom Zapadnog Balkana brojne reforme, a kao navjeći izazovi pominju se političke razmirice, uz ocjenu da je Prespanski sporazum primjer regionalnog dijaloga. Takođe, dokument kao oblasti u kojima treba dodatno raditi ističe održivu primjenu vladavine prava, te bezbjednosne izazove, kao i spoljne uticaje, koji "odvraćaju region sa evropskog puta".

Među najvažnijim vidovima saradnje naglašeno je učešće Francuske agencije za razvoj (AFD), posebno u oblasti energetske i ekološke tranzicije, kao i u procesu pomirenja, naročito među mladima.

Kada je riječ o bezbjednosnim pitanjima, iz Jelisejske palate je saopšteno da će Francuska nastaviti da pruža pomoć u borbi protiv nelegalne trgovine malokalibarskim i lakim oružjem, razmjeni obavještajnih informacija, kao i uspostavljanju platformi za prijavljivanje nezakonitog sadržaja na internetu.

U dokumentu se navodi i da će zvanični Pariz, između ostalog, nastaviti i tehničku saradnju u borbi protiv trgovine narkoticima, oružjem, trgovine ljudima, suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.

U okviru saradnje u oblasti bezbjednosti, pripadnicima vojske iz zemalja regiona biće omogućene brojne obuke na Institutu za visoke studije nacionalne odbane (IHEDN), a Francuska će podržati angažovanje zemalja Zapadnog Balkana u inostranim operacijama.

Strategija je, kako se zaključuje, u skladu sa aktivnostima EU u podršci i približavanju regiona Evropi.

Ona podrazumijeva i akcije u okviru Berlinskog procesa, u kome Francuska učestvuje od osnivanja, a koje se dijelom realizuju kroz francusko-njemačku saradnju, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Podsjetimo, u Berlinu je juče održan Samit na kome su, na poziv francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, učestvovali čelnici zemalja regiona i tokom kojeg je potvrđena opredijeljenost za nastavak zajedničkih projekata u brojnim oblastima.

Ivan Mijanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније