Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

08. 06. 2019. 17:26 >> 17:27
1

AMBASADOR SAD-A

Izrael ima pravo da anektira dio Zapadne obale

Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman izjavio je da ta zemlja ima pravo da anektira bar dio okupirane Zapadne obale.

Ta njegova ocjena će po svoj prilici još više produbiti protivljenje Palestinaca dugoočekivanom američkom mirovnom planu.

Palestinci su unaprijed odbacili taj plan, podsjetivši na niz poteza predsjednika SAD Donalda Trampa za koje su rekli da pokazuju pristrasnost njegove administracije u korist Izraela.

Oni će, po svoj prilici, najnovije izjave ambasadora Fridmana smatrati novim ekserom u kovčegu mirovnog procesa koji je već na aparatima za održavanje u životu.

U intervjuu objavljenom danas u Njujork tajmsu Fridman je rekao da bi izvjestan stepen aneksije Zapadne obale mogao biti legitiman.

“Pod određenim uslovima mislim da Izrael ima prava da zadrži dio, ali vjerovatno ne cijelu, Zapadnu obalu”, rekao je američki ambasador.

Visoki palestinski zvaničnik Saeb Erekat je ocijenio da bi takva politika bila ravna “saučesništvu SAD s izraelskim planovima naseljavanja”.

Osnivanje palestinske države u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, teritorijama koje je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine bilo je u fokusu svih ranijih bliskoistočnih mirovnih planova.

Datum predstavljanja plana Trampove administracije još nije određen, ali će se krajem ovog mjeseca na konferenciji u Bahreinu predstaviti ekonomski dio tog plana.

Zvaničnici administracije su nagovijestili da će se plan uveliko oslanjati na finansijsku podršku palestinskoj ekonomiji, uglavnom novcem zemalja Zaliva u zamjenu za koncesije u odnosu na teritorije i državnost.

“Apsolutno posljednja stvar koja je potrebna svijetu je neuspjela palestinska država između Izraela i Jordana”, rekao je Fridman u intervjuu, dodavši da Palestinci možda neće prihvatiti plan jer ne ispunjava njihove minimume.

“Mi se oslanjamo na činjenicu da će se na pravi plan, u pravo vrijeme, reagovati ispravno vremenom”, rekao je Fridman koji podržava jevrejska naselja na okupiranim teritorijama.

On je objasnio da Trampov plan ima za cilj da popravi kvalitet života Palestinaca, ali da neće predstavljati „stalno rješenje sukoba“.

Ambasador procjenjuje da plan neće izazvati palestinsko nasilje i najavljuje da će SAD blisko sarađivati sa svojim arapskim saveznikom Jordanom koji bi mogao da se suoči sa neredima u velikoj palestinskoj populaciji u toj zemlji zbog plana za koji se vjeruje da je uveliko u korist Izraela.

Objavljivanje plana će se, kako izgleda, ponovo odložiti nakon što su u Izraelu raspisani parlamentarni izbori za septembar. To će biti drugi izbori ove godine.

Za vrijeme kampanje pred izbore u aprilu premijer Izraela Benjamin Netanjahu je najavio aneksiju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, što već dugo podržavaju skoro svi poslanici u njegovoj koaliciji vjerskih i desničarskih partija.

Netanjahu je u februaru rekao članovima parlamenta, Kneseta, da je diskutovao s Vašingtonom o planu kojim bi se anektirala naselja, ali je Bijela kuća to glatko porekla.

Više od 600.000 jevrejskih naseljenika živi sada u jevrejskim naseljma na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu među tri miliona Palestinaca.

Međunarodna zajednica smatra naselja nelegalnim i najvećom preprekom za mir.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније