Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

26. 06. 2019. 12:38 >> 12:41

U HONG KONGU

Demonstranti traže podršku zemalja G20 grupe

Organizatori protesta u Hong Kongu zbog spornog nacrta zakona koji omogućava izručenje građana Kini, danas su obišli konzulate nekoliko industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) kako bi im skrenuli pažnju da o tom pitanju razgovaraju sa Pekingom na predstojećem samitu.

U bivšoj britanskoj koloniji nedjeljama traju protesti, a nasilje i policijska represija su navele lokalne vlasti da suspenduju proceduru usvajanja zakona.

Međutim, demonstranti nastavljaju proteste zahtijevajući da zakon bude u potpunosti povučen. Pored povlačenja zakona i ostavke šefice vlade Keri Lam, demonstranti traže oslobađanje osoba privedenih tokom protesta, kao i istragu o policijskom nasilju.

Kada ga je 1997. godine Velika Britanija predala Kini, Hong Kongu je garantovano pravo da zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem u narednih 50 godina, po formuli "jedna zemlja, dva sistema". Međutim, vladajući kineski komunisti sve više odstupaju od tog dogovora i insistiraju na izmjenama zakona, nepopularnim u Hong Kongu.

Samit G 20 počinje u petak u japanskom gradu Osaki.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније