Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

16. 09. 2019. 11:50   >>  11:57

POSLIJE NAPADA DRONOVIMA

Kina pozvala Iran i SAD na uzdržanost

Kina je pozvala danas Iran i SAD na "uzdržanost" poslije optužbi Vašingtona da je Teheran odgovoran za napad dronovima na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji.

"Pozivamo uključene strane da se uzdrže od preduzimanja mjera koje bi vodile eskalaciji teznija u regionu. Nadamo se da dvije strane mogu da pokažu uzdržanost i zajedno očuvaju mir i stabilnost na Bliskom Istoku", rekla je na redovnoj konferenciji za novinare Hua Čunjing, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova, povodom napada i američkih optužbi upućenih Iranu.

Ona je rekla da u nedostatku nesporne istrage na osnovu koje bi mogli da se izvuku zaključci nije odgovorno da se pretpostavlja ko je kriv za taj napad.

Napad dronovima na dva ključna naftna objekta u Saudijskoj Arabiji u subotu, izazvao je požar na instalacijama, poslije čega je Saudijska Arabija, glavni izvoznik nafte u svijetu, bila primorana da privremeno prepolovi svoju proizvodnju. Za napad su odgovornost prezeli jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran. Protiv njih se proteklih pet godina bori koalicija predvođena Saudijcima koja pomaže međunarodno priznatoj vladi u Jemenu.

Amerika smatra da je Iran odgovoran za napad, dok je Iran odbacio te tvrdnje navodeći da je cilj da se tim optužbama stvori pretekst za buduće akcijeprotiv njega.

Tenzije između dvije zemlje porasle su od kada su se SAD jednostrano povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine, i poslije ponovo uvele ekonomske sankcije Teheranu.

Napetosti između Irana i SAD već su prijetile da prerastu u direktan vojni sukob u junu kada je Iran srušio jedan američki dron.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније