Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

18. 09. 2019. 21:28   >>  21:28

PREBROJANI GLASOVI

Netanjahuovi rivali izbili na prvo mjesto

Savez partija centra "Plavo bijelo" bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca izbio je danas na prvo mjesto sa 32 poslanička mandata od ukupno 120 u parlamentu, Knesetu, pošto je izbrojan 91 procenat glasova.

Netanjahuov konzervativni "Likud" dospio je na drugo mjesto sa 31 poslanikom, četiri manje nego nakon prvih parlamentarnih izbora ove godine u aprilu.

Savez partija izraelskih Arapa "Zajednička lista" će sa 13 poslanika, kako se očekuje, biti treća po veličini stranka u parlamentu.

Nacionalistička partija bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana "Izrael naš dom" (Israel bejtenu), koja će igrati vodeću ulogu u odlučivanju ko će formirati narednu vladu, ima za sada devet poslanika.

Ultraortodoksna partija "Ujedinjena Tora judaizam" ima isto toliko poslaničkih mandata, a "Šas", partija sefardskih vjernika ima dva manje.

Zbog spora sa te dvije stranke oko regrutacije ultraortodoksnih mladića Liberman je odbio da uđe u koaliciju koju je poslije aprilskih izbora pokušao da obrazuje Netanjahu.

Pošto mu to nije pošlo za rukom, Netanjahu je odlučio da se raspusti parlament i da se raspišu novi izbori umjesto da predsjednik Izraela Ruven Rivlin mandat za formiranje vlade povjeri drugom kandidatu.

Ni jedan blok nema potrebnu većinu od 61 poslanika tako da je vlada nacionalnog jedinstva i dalje navjerovatniji put iz ćorsokaka iako Ganc insistira da Netanjahu mora da ode ako se takva koalicija oformi, a likudovci za sada neće da ga se odreknu.

Ganc je danas izrazio nadu da će biti stvorena dobra vlada jedinstva.

Na prošlim izborima Plavo bijelo i Likud su osvojili isti broj poslaničkih mandata ali je Netanjahuu, koji je premijer neprekidno čitavu deceniju, data šansa da formira vladu.

Gancu ta šansa poslije Netanjahuovog neuspjeha nije pružena.

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin obećao je ovog puta da će učiniti sve što može da izbjegne treće glasanje ove godine.

Odziv glasača na jučeršanje izbore premašio je nivo aprilskih i iznosi 69,4 procenta, a aprilu je bio 68,5.

Izraelski komentatori navode da premijer Netanjahu i dalje ima više opcija  ali da ni jedna nije zaista dobra, a da glasači nisu velikom većinom podržali njegovog rivala, niti su reagovali na njegov očajnički pokušaj da ostane na vlasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније