Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z ]

08. 10. 2019. 16:15 >> 16:16

ORDENOM ZA HRABROST

Putin odlikovao američkog astronauta

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je danas američkog astronauta Nika Hejga ordenom za hrabrost, što je jedno od najviših ruskih odlikovanja.

U Putinovom ukazu se navodi da je Hejg (44) nagrađen za "hrabrost i visok nivo profesionalizma" u opasnim uslovima tokom prošlogodišnjeg neuspješnog lansiranja rakete "Sojuz" s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Raketa koja je na Međunarodnu svemirsku stanicu nosila Hejga i ruskog kosmonauta Alekseja Ovčinjina raspala se nekoliko minuta po uzlijetanju, što je nezabilježen neuspjeh ruskog svemirskog programa od raspada Sovjetskog Saveza.

Pošto ih je automatski sistem uspješno katapultirao, Hejg i Ovčinjin su prošli nepovrijeđeni uprkos veoma visokom pritisku. Oni su u martu uspješno stigli na svemirsku stanicu i tamo ostali do prošle nedjelje.

Kao jedno od najviših ruskih odlikovanja, orden za hrabrost se često dodjeljuje posthumno.

Međunarodna svemirska stanica je jedan od posljednjih primjera aktivne saradnje Rusije i SAD, čiji odnosi su na najnižem nivou od Hladnog rata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније