Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

22. 10. 2019. 08:45 >> 08:52

PREMIJER IZRAELA ODLUČIO

Netanjahu odustao od pokušaja da formira vladu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da odustaje od napora da formira novu vladu, nakon što nije uspio da obezbijedi većinu u parlamentu nakon izbora.

Netanjahu, koji se nalazi na čelu Likud partije, rekao je da vraća mandat izraelskom predsjedniku Ruvenu Rivlinu, nakon što je radio, kako kaže, "na uspostavljanju vlade širokog jedinstva", prenosi Rojters.

"Posljednjih nekoliko sedmica pokušavao sam da dovedem Beni Ganca za pregovarački sto, da formiram vladu širokog jedinstva i izbjegnem nove izbore", rekao je Netanjahu.

Gancova stranka u kratkom saopštenju navela je da je odlučna da formira liberalnu ujedinjenu vladu.

Rivlin je kazao da će u narednom periodu održati konsultacije sa različitim političkim strankama, kako bi ih obavijestio da će mandat za formiranje nove vlade dati Netanjauovom rivalu i lideru stranke Bijelo-Plavo Beni Gancu.

Ukoliko ni Ganc ne uspije da formira vladu, to će najvjerovatnije dovesti do novih parlamentarnih izbora, trećih od aprila.

Netanjahu je posljednjih 13 godina na vlasti u Izraelu, a posljednjih godina suočava se sa optužbama za korupciju, navodi Rojters, ističući da ih je Netanjahu sve negirao.

Bivši komandant vojske Ganc, rekao je da neće ući u vladu u kojoj je premijer optužen za korupciju.

Na izborima održanim u septembru Netanjahuov Likud je osvojio 32 mjesta u parlamentu, a partija Plavo i bijelo 33 od ukupno 120 mjesta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније