Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 09. 2013. 10:59 >> 11:01
7

"RUSI ZASLUŽUJU BOLJE"

Mekejn: Putin je tiranin

Senator Džon Mekejn je u kolumni za ruski komunistički list "Pravda" istakao da je predsjednik Rusije Vladimi Putin tiranin koji ne trpi suprotna mišljenja.

Mekejn, republikanski predsjednički kandidat 2008., optužio je Putina i njegove saradnike za namještanje izbora, zatvaranja i ubijanja protivnika, olakšavanje korupcije i uništavanje ruskog ugleda na međunarodnoj sceni, prenosi agencija AFP.

"Nijesam protiv Rusa, ja sam za Ruse, mnogo više sam za Ruse nego današnji loš režim koji vlada vama", napisao je u kolumni za ruski list američki senator. On je kritikovao Kremlj jer, kako je naveo, ignoriše ljudska "neotuđiva prava" na život, slobodu i potragu za srećom.

"Predsjednik Putin i njegovi saveznici ne vjeruju u te vrijednosti. Ne poštuju vaše dostojanstvo i ne prihvataju vaš autoritet nad njima", smatra Mekejn i dodaje: "Oni kažanjavju neistomišljenike i zatvaraju protivnike. Oni namještaju vaše izbore. Oni kontrolišu vaše medije. Oni maltretiraju, prijete i zabranjuju organizacije koje se zalažu za vaše pravo na rukovođenje."

Mekejn je takođe kritikovao Putina zbog podrške predsjedniku Sirije Bašaru Al Asadu u građanskom ratu u toj zemlji u kojem je u dvije i po godine ubijeno više od 100.000 ljudi. Mekejn piše da je Putin stao na stranu "tiranina".

"On (Putin) ne osnažuje globalnu reputaciju Rusije. On je uništava. On ju je učinio prijateljem tiranina i neprijateljem ugnjetavanih, zemljom kojoj ne vjeruju zemlje koje žele da izgrade bezbjedniji, mirniji i prosperitetniji svijet", napisao je Mekejn.

Američki senator se takođe osvrnuo na zatvaranje članica ruskog pank rok benda "Pusi rajot". One su osuđene za "huligansko ponašanje" pošto su u glavnoj moskovskoj pravoslavnoj crkvi izvele performans protiv Vladimira Putina.

Mekejn je napisao kolumnu pod naslovom "Rusi zaslužuju bolje od Putina" za list, posle objavljene Putinove kolumne u "Njujork Tajmsu", u kojoj je ruski predsjednik kritikovao Obamin plan da bombarduje ruskog saveznika - Siriju i optužio je Vašington da se oslanja isključivo na brutalnu silu u sprovođenju svoje spoljne politike.

 

(B92)

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније