Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ rts; Objavila: M.M ]

10. 11. 2019. 09:46 >> 09:43

KATALONSKA KRIZA U FOKUSU

U Španiji se održavaju parlamentarni izbori

Španci glasaju na drugim vanrednim parlamentarnim izborima ove godine, a četvrtim u posljednje četiri godine. Premijer Španije Pedro Sančes sinoć je sazvao sastanak vlade u nadi da će uspjeti da ponudi rješenje za krizu u zemlji u kojoj, kako pokazuju ankete, trećina glasača ne zna za koga će glasati. Politika Španije razapeta je između različitih frakcija, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da nijedna partija neće osvojiti apsolutnu većinu.

U atmosferi pojačanih bezbjednosnih mjera, Španci odlučuju kome da poklone povjerenje. To, čini se, nikada nije bilo teže pa su četvrti vanredni parlamentarni izbori neizvjesniji nego svi održani prethodnih godina. U njihovom fokusu je katalonska kriza.

Zahtjeva se oslobađanje nekadašnjih lidera osuđenih na duge zatvorske kazne zbog uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti.

Stanovnici Barselone izrazili su nezadovoljstvo i bijes jer, kako kažu, pristalice nezavisnosti uništavaju grad, dok drugi smatraju da država treba da promijeni ophođenje prema građanima.

"Prije svega vlada treba da stiša tenzije i prestane da koristi vojnu taktiku. Treba da obustavi nadlijetanje helikoptera koji nas bude svakog jutra u pola sedam. To je teror", rekao je jedan od građana prijestonice Katalonije.

"Glasači koji razmišljaju kome da poklone glas, ako žele stabilnost, progresivnu vladu koja krajnjoj desnici stavlja kočnice – treba da izaberu ovu kuću, Socijalističku partiju", izjavio je premijer Pedro Sančes.

Kandidat Narodne partije Pablo Kasado je rekao da ne želi mržnju i bes u Španiji.

"Muka mi je kada gledam kako ova zemlja eksplodira. Muka mi je od podijeljenog društva. Od komšija i porodica koji se vrijeđaju zbog politike", naveo je Kasado.

Mala je vjerovatnoća da će jedna partija ili blok uspjeti da osvoje većinu u parlamentu sa 350 mesta. Sančesovi socijalisti vjerovatno će dobiti najviše glasova, međutim, nedovoljno za samostalno formiranje vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније