Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

12. 11. 2019. 22:32 >> 22:36

NAKON UBISTVA PALESTINSKOG VOĐE

Islamski džihad se priprema za rat sa Izraelom

Palestinski Islamski džihad objavio je danas da se priprema za rat s Izraelom, nakon što je u izraelskom udaru iz vazduha jutros pred zoru ubijen jedan njen komandir na sjeveru pojasa Gaze.

"Mi idemo u rat. (Premijer Izraela Benjamin) Netanjahu je prešao sve crvene linije ubistvom komandira Brigada al-Kuds Bahe Abu el-Ate. Odgovorićemo silovito", izjavio je generalni sekretar Islamskog džihada Zijad al-Nakhala za arapske medije.

U saopštenju Islamskog džihada nakon ciljanog ubistva Abu el-Ate je navedeno da su "ovi teroristički zločini agresija i objava rata palestinskom narodu i neprijatelj snosi odgovornost za njih".

Uz to se dodaje da će vojno krilo organizacije Brigade al-Kuds koje je najavilo "mobilizaciju svojih boraca i počelo da uzvraća protiv agresije i terorizma nastaviti silovito i hrabro da brani dostojanstvo palestinskog naroda".

Četrdesetdvogodišnji Abu el-Ata bio je, kako je saopšteno, jedan od najistaknutijih članova vojnog savjeta i komandir sjevernog dijela pojasa Gaze.

I islamski ekstremistički Hamas je još ranije upozorio da ubistvo Abu el-Ate neće proći nekažnjeno, a na njegovoj sahrani je rečeno "tvoja krv je naša krv".

Na Zapadnoj obali, zvaničnik Palestinske uprave Saeb Erekat rekao je da izraelska vlada "snosi punu odgovornost za posljedice tog zločina".

Stotine Palestinca došlo je na sahranu Abu el-Ate. Njegovo tijelo je donijeto iz bolnice Šifa u Gazi u porodičnu kuću u Šedjaiji i poslije u džamiju Omari, izvijestili su palestinski mediji.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je potvrdilo da je od jutros ubijeno troje ljudi, uključujući Abu el-Atu i njegovu suprugu, a da je 18 osoba ranjeno.

Palestinski džihad je takođe saopštio da je u Damasku izraelska vojska ciljala dom člana politbiroa organizicije Akrama al-Adžurija i da je ubijen jedan od njegovih sinova.

Izraelska vojska je u međuvremenu naredila građanima u većem dijelu zemlje da ne izlaze napolje i da izbjegavaju velika okupljanja tokom čitavog dana, prenio je AP.

Ta instrukcija ukazuje da vojni ekperti očekuju da potraje jako raketiranje iz Gaze koje je počelo nakon ubistva komandira Islamskog džihada.

Nastava je otkazana na jugu Izraela kao i poslovi koji nijesu od suštinskog značaja.

U području Tel Aviva, koji je dalje od granice pojasa Gaze, takođe je otkazana nastava, a javna okupljanja su ograničena na 300 ljudi. Poslovi se mogu obavljati samo tamo gdje su u blizini skloništa.

Ekstremisti iz Gaze su ispalili desetine raketa u znak odmazde.

Izraelski mediji ocjenjuju da je to jedna od najozbiljnijih eskalacija nasilja u pojasu Gaze poslije više mjeseci.

Komandir Islamskog džihada ubijen je u zajedničkoj operaciji izraelske vojske i bezbjednosne službe Šin bet.

Otac ubijenog je izjavio da je on bio oprezniji u posljednjih nekoliko dana i da je preduzimao dodatne mjere predostrožnosti, kao i da je nestao na nedjelju dana ovog mjeseca kada se njegovo ime pojavilo u izraelskim medijima.

Izrael je optužio Abu el-Atu za baražnu raketnu vatru na južnu izraelsku teritoriju 2. novembra.

Otac Salim Abu el-Ata je rekao da je njegov sin sinoć prvi put došao da spava kod kuće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније