Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

16. 11. 2019. 15:38 >> 15:38

U TURSKOJ

Smijenjena četiri prokurdska gradonačelnika

Četiri gradonačelnika iz redova najveće prokurdske opozicione partije u Turskoj danas su smijenjena, a umjesto njih postavljeni političari naklonjeni vladi, prenijela je danas agencija Anadolija.

Gradonačelnik jednog grada u provinciji Sanliurfa i trojica iz provincije Mardin, na većinski kurdskom jugoistoku Turske, uklonjeni su s položaja zbog optužbi za veze sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), organizacijom koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom i koja od 1984. predvodi gerislki rat protiv turskih vlasti.

Od lokalnih izbora u martu smijenjena su ukupno 24 prokurdska gradonačelnika, uglavnom iz opozicionih partija. Na jugoistoku Turske to je pretežno najznačajnija prokurdska stranka u Turskoj, Demokratska narodna partija (HDP).

Pošto ju je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan označio kao saučesnike PKK, HDP je od 2016. izložena snažnoj represiji, pri čemu su uhapšeni lideri stranke i njeni poslanici.

HDP je jedina stranka u turskom parlamentu koja je kritikovala oktobarsku tursku ofanzivu u Siriji protiv kurdskih jedinica koje Ankara takođe smatra teroristima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније