Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

16. 11. 2019. 16:22 >> 16:22

16 ODSTO

Nastavnici u Čikagu štrajkom izborili povišice

Čikaški nastavnici su odobrili sporazum kojim je okončan njihov skoro dvonedjeljni štrajk, pošto su dobili povišicu plate, ograničenje veličine odjeljenja i obećanje da će svaka škola dobiti medicinsku sestru i socijalnog radnika.

Čikaško Udruženje nastavnika sa 25 hiljada članova stupilo je u štrajk 17. oktobra, poslije više mjeseci neuspješnih pregovora sa školskim vlastima i lokalnom upravom gradonačelnice Lori Lajtfut.

Nastavnici su priređivali protestne povorke i skupove po gradu, okružna vlast je škole držala kao otvorene, ali su tokom nekoliko obustava rada otkazane dvije nedjelje nastave, što je pogodilo više od 300.000 đaka i njihove porodice.

Nastavnici su rekli da štrajkuju za "socijalnu pravdu", s ciljem da se povećaju sredstva za medicinske sestre i socijalne radnike za potrebe đaka, i da se smanji veličina odjeljenja u kojima u nekim školama ima i po više od 40 đaka.

Čelnici Udruženja nastavnika su rekli da je štrajk primorao grad na pregovore o pitanjima koja je u početku smatrao da su izvan granica nadležnosti, uključujući podršku beskućnicima.

Lajtfut, koja je ove godine preuzela dužnost, rekla je da štrajk nije ni bio potreban i nazvala "istorijskom" ponudu grada za povišicu plata od 16 odsto nastavnicima, ali tokom pet godina, i druga obećanja.

Pošto se štrajk u petak završio, Lajtfut je rekla da će cio grad imati koristi od sporazuma.

Okrug se obavezao da će dati 35 miliona dolara da omogući ograničenje veličine odjeljenja i prihvatio da svaka škola do 2023. godine dobije medicinsku sestru i socijalnog radnika.

Potpredsjednica Udruženja nastavnika Stejsi Dejvis Gejt, rekla je da su štrak i sindikalna borba "imali viši cilj: promjenu i vrijednosti i sistema u Čikagu".

Objasnila je da su "poreski obveznici iz radničke klase u Čikagu skupo platili oblakodere koje većina njih nikada neće ni vidjeti, ali njihovo dijete treba da može da vidi školsku medicinsku sestru kad god mu je potrebna. U gradu sa ogromnim bogatstvom, korporacije mogu da plaćaju ono što je javno dobro", rekla je Dejvis Gejt.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније