Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Agencija Anadolija ]

02. 12. 2019. 12:19 >> 12:37

GUTEREŠ U MADRIDU

Moramo zaustaviti rat protiv prirode

Konferencija Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama 2019. (COP25) počela je u Madridu uz učešće predstavnika iz 196 zemalja.

COP25 ima zadatak da utvrdi da se UN-ova Konvencija o klimatskim promjenama i Pariski sporazum implementiraju na pravi način.

Konferencija koja se organizira pod sloganom “Vrijeme je za djelovanje“ prvobitno je trebala biti organizirana u Čileu, ali je zbog dešavanja u toj zemlji odlučeno da bude održana u Španiji.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš smatra kako su nedovoljne aktivnosti na zaustavljanju klimatskih promjena.

Smatra kako je globalno zagrijavanje došlo do jedne tačke s koje povratak nije moguć.

“Moramo zaustaviti rat protiv prirode“, rekao je Gutereš.

Podsjetio je kako su globalno zagrijavanje i nivo mora dosegli rekorde u posljednjih pet godina, da se glečeri otapaju, a bioraznovrsnost je pod prijetnjom.

”Zagađenost zraka povezana s klimatskim promjenama uzrokovala je smrt sedam miliona ljudi. Čovječanstvo se borilo protiv prirode, sada se nalazi pred napadom“, rekao je Gutereš.

Zemlje koje učestvuju na COP25, tokom konferencije koja će trajati do 13. decembra, ističu kako je potrebno govoriti o obećanjima za ispunjenje obaveza propisanih Pariskim sporazumom iz 2015, dok aktivisti vjeruju da to neće biti dovoljno i da je potrebno donijeti nove odluke.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније