Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

11. 12. 2019. 08:25   >>  08:33 3

TRAMP UPOZORIO MOSKVU

Bez miješanja u predstojeće izbore

Tokom sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, američki predsjednik Donald Tramp upozorio je Moskvu da ne pokušava da se miješa u izbore u SAD i pozvao je da riješi sukob sa Ukrajinom, saopštila je Bijela kuća.

Sa Lavrovim je razgovarao i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je poručio da je "neprihvatljivo" bilo koje strano miješanje u američke izbore i poručio Rusiji i drugim zemljama da će Trampova administracija zaštititi integritet glasanja, prenosi Glas Amerike.

Pompeo je na konferenciji za novinare sa Lavrovim, s kojim je u Stejt departmentu razgovarao o kontroli naoružanja, Ukrajini, Siriji i Venecueli, naglasio da će Trampova administracija spriječiti miješanje u izbore.

"Jasno sam stavio do znanja da je to neprihvatljivo i jasno sam Rusiji iznio naša očekivanja. Trampova administracija će uvijek raditi da zaštiti integritet naših izbora - naglasio je Pompeo.

Uoči susreta sa Trampom u Bijeloj kući, Lavrov je ponovo odbacio optužbe da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Rekao je da je Moskva željela da objavi detalje komunikacije sa Vašingtonom koji bi, kako je naveo, oslobodili Rusiju od optužbi da se miješala u izbore, ali da su SAD to blokirale.

"Sugerisali smo našim kolegama: da bi se uklonile neosnovane sumnje trebalo bi da objavimo blisku komunikaciju od oktobra 2016. godine do novembra 2017, kako bi sve postalo jasno mnogim ljudima. Nažalost, ova administracija je to odbila da uradi", rekao je Lavrov.

U saopštenju Bijele kuće o susretu Trampa i Lavrova navodi se i da je američki lider naglasio svoju podršku efikasnoj globalnoj kontroli naoružanja koja ne uključuje samo Rusiju već i Kinu.

Tramp je pozdravio angažovanje Rusije u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući pozitivne korake koje dvije zemlje mogu da preduzmu, a koje se odnose na uhapšene građane.

Pozvao je Rusiju da podrži SAD u naporima da spriječe Iran da razvije nuklearno oružje i obezbijede denuklearizaciju Sjeverne Koreje.

Tramp i Lavrov su, dodaje se u saopštenju, razgovarali o odnosima sa Kinom.

Tramp je ukazao na potrebu za "poštenom i recipročnom trgovinom" sa Kinom i istakao da će bolji odnosi sa Rusijom omogućiti veću trgovinu između dvije zemlje.

Posjeta ruskog šefa diplomatije Vašingtonu, prva od maja 2017. godine, odvija se u sjenci zvaničnog iznošenja optužbi u procesu opoziva Trampa i predsjednikovih kritika na račun internog izvještaja Sekretarijata za pravosuđe, u kojem se navodi da je FBI opravdano otvorio istragu o vezama između Trampovog izbornog štaba u kampanji 2016. godine i Rusije.

Lavrov je u Vašington doputovao poslije posjete Parizu, gdje su se u ponedjeljak sastali ruski i ukrajinski predsjednik Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, uz lidere Francuske i Njemačke.

Uoči susreta Trampa i Lavrova, članovi Kongresa pozvali su Trampa da upozori Lavrova na miješanje u američke izbore.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније