Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

18. 01. 2020. 22:43 >> 22:47

NAKON BREGZITA

Gibraltar se vraća u šengenski prostor?

Gibraltar bi mogao da se pridruži šengenskom prostoru da bi se garantovala sloboda kretanja na granici te britanske teritorije i Španije nakon što Velika Britanija napusti EU, rekao je šef vlade Gibraltara Fabijan Pikardo.

Za sićušnu enklavu na jugu Pirinejskog poluostrva, tok saobraćaja na jedinom graničnom prelazu je od životne važnosti.

"Razgovarali smo o tome prije Bregzita. Velika Britanija nikada nije željela da se pridruži šengenskom prostoru, ali bi bilo pozitivno ako bi Gibraltar ušao", rekao je Pikardo.

Neometan prelazak granice je u interesu oko 30.000 stanovnika enklave, ali i Španaca koji u njoj rade.

Svakog dana granicu pređe skoro 14.000 radnika, najvećim dijelom Španaca i državljana drugih zemalja nastanjenih u Španiji.

Španija je Gibraltar predala Velikoj Britaniji 1713. godine i od tada traži da joj se vrati suverenitet nad tom teritorijom.

Gibraltarci su 2002. odbili ideju suvereniteta podijeljenog između Londona i Madrida, i taj stav nijesu mijenjali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније