Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

29. 01. 2020. 12:22 >> 12:22

KORONAVIRUS HARA

Premašen broj oboljelih od SARS-a

U Kini je potvrđeno 5.974 slučajeva zaraze koronavirusom čime je pređen broj oboljelih u epidemiji SARS-a u toj zemlji 2003. godine, javlja CNN.

Prema posljednjim podacima, koronavirus definitivno ima gornju krivulju putanje infekcije mnogo strmiju od SARS-a.

Kao bitnu razliku između koronavirusa i SARS-a, koji inače pripadaju istoj grupi virusa, je to da se novi virus može prenijeti sa osobe na osobu i prije nego što se pojave simptomi.

Period inkubacije koronavirusa traje od 10 do 14 dana i nerijetko prolazi bez propratnih simptoma. Pošto osoba koja u sebi nosi virus može zaraziti druge, koronavirus je tihi ubica.

Prvi slučaj koronavirusa je zabilježen u Vuhanu u Kini, a sada se već proširio po Aziji i ostatku svijeta.

Kineske vlasti pokušavaju da obuzdaju širenje virusa, dok druge zemlje evakuišu svoje građane iz Vuhana. Sve vrijeme, istraživači se utrkuju da saznaju više o virusu, kako bi razvili vakcinu.

U Kini su umrle 132 osobe, a potvrđeno je 5.974 slučaja - što je nadmašilo broj slučajeva SARS-a tokom smrtonosne epidemije 2003. godine. Na globalnom nivou postoji 6.056 slučajeva koronavirusa.

Tibet, do skoro posljednja nezaražena regija, danas je objavila prvi sumnjivi slučaj. Ovo sugeriše da se koronavirus ne nalazi samo u gustim urbanim predjelima, već da se proširio i na zabačene i ruralne kutke zemlje. Broj slučajeva u Kini se naglo povećao za skoro 1.500 od utorka i bilježi skok od 30 odsto.

Za sada su zabilježena 83 slučaja izvan kontinentalne Kine u više desetina zemalja. Iako većina ovih slučajeva ima direktnu vezu sa Vuhanom, jedan potvrđeni slučaj koji ukazuje na to da je Njemac koji nije bio u Kini zaražen virusom - potvrđuje definitivno prenošenje sa čovjeka na čovjeka.

SAD i Japan su već doveli neke svoje građane iz Vuhana. Druge zemlje poput Australije, Francuske, Indije i Južne Koreje, takođe, pripremaju planove evakuacije za stotine svojih građana.

Kineski zvaničnici su efikasno napravili karantin u kom je trenutno oko 60 miliona ljudi stavljajući brojne gradove pod djelimično ili potpuno zatvaranje. Sada rade na pružanju pomoći preopterećenim bolnicama, koordiniraju sa drugim zemljama u vezi s evakuacijama i grade potpuno novu bolnicu u Vuhanu, koja bi trebalo da bude gotova za nedjelju dana.

Istraživački timovi u Hong Kongu i Australiji uspješno su uzgajali koronavirus iz uzorka pacijenta, koji će međunarodnim laboratorijama pružiti ključne informacije.

Preduzmite iste preventivne mere koje biste sproveli tokom sezone gripa. Kada kašljete ili kijate, pokrijte usta i nos i izbjegavajte bliski kontakt sa bilo kojom osobom koja pokazuje te simptome. Često perite ruke sapunom i vodom, nosite hiruršku masku i dezinfikujte površine koje dodirnete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније