Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

10. 02. 2020. 08:24 >> 08:23

SNAŽNA OLUJA ZAHVATILA EVROPU

Otkazani letovi, luke zatvorne, željeznice kasne

Oluja Kjara koja je pogodila Veliku Britaniju i sjevernu Evropu sa olujnim udarima vjetra i obilnom kišom, osim odlaganja avionskog i željezničkog saobraćaja, dovela je i do zatvaranja luka, odlaganja fudbalskih utakmica i kulturnih dešavanja.

Vlasti zemalja pozvale su građane da ostanu u kućama i zatvorenim prostorima, podalje od drveće i grana koje padaju, prenosi AP.

Oluja, nazvana po britanskoj meteorološkoj službi, donijela je širom zemlje jake udare vjetra od oko 150 kilometara na sat.
Meteorološka služba je izdala u Velikoj Britaniji više od 250 upozorenja od poplava, a upozoreni su i građani i turisti da izbjegavaju prilaze vodi radi pravljenja selfija.

Stanovnici jednog grada na sjeverozapadu Engleske pokušavaju da zaštite svoje kuće od poplave zbog porasta nivoa rijeke Eden koja je izašla iz svog korita.

Najmanje 10 britanskih željezničkih kompanija izdalo je upozorenje putnicima da ne putuju, dok je 20 kompanija saopštilo da se očekuju kašnjenja.

Vjetar je oštetio električne kablove, brojne željezničke pruge zakrčene su sa granjem koje je na njih palo, pa se mogu očekivati velike gužve tokom dana.

Pojedini letovi su otkazani sa londonskih aerodroma, a na aerodromu Hitrou nekoliko avio-kompanija je konsolidovalo letove kako bi se broj otkazanih letova smanjio.

Kompanija Britiš ervejz ponudila se da ponovo rezerviše letove korisnicima domaćih i letova po Evropi na aerodromima Hitrou, Getvik i London siti.

Sa frankfurtskogh aerodroma otkazano 180 letova

Sa aerodroma u Frankfurtu danas je otkazano oko 180 letova zbog oluje, što je 15 odsto od 1.200 planiranih letova za i sa frankfurtskog aerodroma, izjavila je portparolka aerodroma.

Prema njenim riječima, otkazano je i 140 planiranih letova za danas, prenosi Rojters i dodaje da je njemačka aviokompanija Lufthanza otkazala sve dugo i kratkolinijske letove sa aerodroma u Minhenu do 13 sati.

Lufthanza je dodala i da je otkazala letove na aerodromima u Hamburgu, Berlinu, Hanoveru, Dortmundu, Dizeldorfu, Kelnu i Štutgartu.

Lufthanza je najavila da će najkasnije do utorka ujutru letovi biti otkazivani.

Letovi su otkazivani ili odlagani i na briselskom aerodromu.

U Lukama Dover i Kale prekinut saobraćaj

Dvije velike luke u Lamanšu – Dover u Engleskoj i Kale u Francuskoj, prekinule su saobraćaj zbog velikih talasa, a Dover je kasnije djelimično otvoren za neka poslovanja.

Trajekti nijesu saobraćali preko Lamanša i u regionu, prije svega u Irskom i Sjevernom moru.

Zatvoren je bio i most Hamber na severu Engleske, što je drugi put u istoriji tog mosta da se zatvara.

Svoje uobičajene aktivnosti je izmijenila čak i kraljica Elizabeta Druga koja nije prisustvovala službi u Sandringemu, kako bi izbjegla oluju.

U Irskoj zbog oluje nije bilo struje, a meteorološka služba je upozorila da kombinacija visoke plime i loši vremenski uslovi mogu dovesti do priobalnih poplava, prije svega na zapadu i sjeverozapadu zemlje.

Zbog nevremena i sjever Francuske je ostao bez struje, a vlasti te zemlje su upozorili građane i turiste da ostanu u zatvorenom prostoru radi lične bezbjednosti.

U Lilu i okolnim mjestima su groblja i parkovi bili zatvoreni.

U Luksemburgu i njemačkom Kelnu naređeno je da u ponedeljak djeca ostanu u kućama i ne idu u škole kako bi izbjegli putovanje po lošim uslovima.

U Danskoj su meteorolozi upozorili na orkanske udare vjetra, a otkazani su i pojedini avionski letovi.

Oluja se očekuje i na jugu Norveške i zapadnim djelovima Švedske, dok su u brojnim zemljama otkazane fudbalske utakmice, trke konja, ragbi mečevi i druga dešavanja, poput meča Premijer lige između mančester sitija i vesthema.

Utakmice su otkazane i u Holandiji, Belgiji i Njemačkoj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније