Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 10. 2013. 09:29 >> 16:47

UOČI PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Veliki studentski protesti u Čileu

Oko 18.000 demonstranata učestvovalo je na studentskom protestu u Santjagu, a nakon sukoba koji su izbili sa policijom, uhapšene su 34 osobe.

Čileanski dnevni list "Tersera" navodi i da je 14 policajaca povrijeđeno tokom protesta čiji su učesnici zatražili reformu državnog obrazovnog sistema, prenosi "Raša tudej".

Demonstranti ističu da bi vlada trebalo da kontrolu nad privatizovanim univerzitetima vrati državi i uspostavi besplatno obrazovanje. 

Studenti, pored toga, traže da im se da veća uloga u procesu odlučivanja pred predsjedničke izbore 7. novembra. 

Obrazovanje je postalo jedno od ključnih izbornih pitanja za političke kandidate u Čileu, nakon niza masovnih protesta zbog kojih je znatno opala popularnost predsjednika Sebastijana Pinjere. 

Bivša predsjednica Mišel Bašele, koja je trenutno favorit za predstojeće izbore, već je nagovijestila da će nastojati da ispuni neke od zahtjeva studenata, uključujući besplatno fakultetsko obrazovanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније