Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B. B. ]

04. 08. 2020. 08:37 >> 08:40

TRAMP KRITIKOVAO SAVJETNICU

Traži otvaranje škola bez obzira na upozorenja

Američki predsjednik Donald Tramp kritikovao je savjetnicu Bijele kuće za korona virus, Debru Birks, nakon što je izjavila na nacionalnoj teelviziji da je novi porast broja zaraženih "izuzetno rasprostranjen" u ruralnim djelovima zemlje i gradovima.

Tramp je na Tviteru napisao: "U većem dijelu zemlje situacija je vrlo dobra. Otvorite škole."

Dan ranije, dr Debra Birks, koordinatorka radne grupe Bijele kuće za koronavirus, izjavila je za CNN da se SAD nalaze u novoj fazi.

"Ono što vidimo danas je drugačije od situacije u martu ili aprilu. Svi koji žive u ruralnim područjima treba da znaju: nijeste imuni ili zaštićeni od ovog virusa", rekla je Birks, prenosi Glas Amerike.

Ona je ispričala da je u protekle tri nedjelje putovala u 14 država i da je brinu neke stvari koje je vidjela.

Nensi Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkog doma u kome kontrolu imaju demokrate, izjavila je u nedjelju za televiziju ABC da nema povjerenje u ranije procjene Birks, iznijete prije nekoliko nedjelja, da se virus povlači u Sjedinjenim Državama, prije nego što je sredinom juna došlo do novog skoka broja slučajeva.

Tramp je u tvitu odgovorio da "luda Nensi Pelosi" kritikuje dr Debru Birks, jer je bila suviše pozitivna u odnosu na veoma dobar posao koji obavljaju u borbi protiv kineskog virusa, uključujuće vakcine i ljekove.

Kako je dodao, sa izuzetkom Njujorka i nekoliko drugih lokacija, mnogo su bili bolji od većine drugih zemalja u suzbijanju virusa.

"Mnoge od tih zemalja sada imaju veliki drugi talas. Lažne vijesti rade punom parom da bi učinili da SAD (i ja) djelujemo što gore!", navodi se u tvitu.

Admiral Bret Džiroir, pomoćnik sekretara za zdravstvo, naglasio je potrebu da se nose maske.

U SAD je registrovano blizu 155.000 smrtnih slučajeva i više od 4,6 miliona potvrđenih infekcija i SAD su prve bo broju zaraženih i umrlih od korona virusa.

U SAD traje i debata o tome da li bi trebalo otvoriti škole. U Indijani se đaci već vraćaju u učionice, a u jednoj školi su u prvoj nedjelji neka djeca testirana pozitivno na korona virus. U Luizijani su 10 odsto novozaraženih djeca, što je više od broja oboljelih koji su stariji od 70 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније