Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

30. 12. 2020. 22:14 >> 22:13

Rusija proširila sankcije protiv britanskih zvaničnika

Rusija je proširila danas sankcije protiv britanskih zvaničnika kao odgovor na slične mjere koje je London uveo prema Moskvi u oktobru u vezi sumnji za trovanje glavnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

"Polazeći od principa reciprociteta Rusija je donijela odluku da poveća broj britanskih državljana kojima se uskraćuje ulazak u našu zemlju," navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju, ne navodeći identitet ni broj pogođenih zvaničnika.

Prema Moskvi ti britanski državljani su umiješani u eskalaciju antiruskih sankcija.

Britanska ambasadorka u Rusiji Debora Bronert pozvana je danas u Ministarstvo spoljnih poslova da joj se prenese ta odluka, navodi se u saopštenju.

Velika Britanija je u oktobru kaznila sedam ruskih zvaničnika, među kojima šefa bezbjednosne službe FSB Aleksandra Bortnikova i biznismena Jevgenija Prigožina, koji važi za bliskog saradnika predsjednika Vladimira Putina, za njihovu navodnu ulogu u trovanju opozicionarra Alekseja Navaljnog kao i za skukob u Libiji.

Navaljnom je pozlilo 20. avgusta na avionu u Sibiru, a trenutno se nalazi u Njemačkoj. Prema više zapadnih laboratorija on je otrovan nervnim agensom tipa Novičok, supstancom koju su stvorili sovjetski stručnjaci za vojne svrhe. Taj zaključak je potvrdila Organizacija za zabranu hemijskog oružja, a istraga više medija ukazala je na odgovornost FSB-a u njegovom trovanju.

Ruske vlast demantuju bilo kakvu odgovornost u tom slučaju i dovode u pitanje tezu o trovanju.

Moskva je danas osudila sankcije uvedene u oktobru kao nekonstruktivna i neprijateljsko djelovanje od strane Londona kao i neprihvatljive i nerazumne restriktivne mjere prema ruskim državljanima.

Rusija je već juče proširila sankcije prema njemačkim zvaničnicima kao odgovor na slične mjere koje je u oktobru uvela Evropska unija koja optužuje Moskvu da je iza hakovanja Bundestaga 2015. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније