Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

29. 04. 2021. 22:12 >> 22:23

ODGOVOR SOFIJE

Bugarske vlasti protjeruju ruskog diplomatu

Bugarske vlasti saopštile su danas da će protjerati jednog ruskog diplomatu, dan poslije otkrića tužilaštva o ulozi šest Rusa u nekoliko eksplozija skladišta municije prije nekoliko godina.

"Ministarstvo inostranih poslova proglasilo je diplomatu nepoželjnom osobom i zatražilo od ruskih vlasti potpunu saradnju" sa istražiteljima, navodi se u saopštenju ministarstva.

Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva izjavila je da bi narednih dana mogle da budu preduzete "dodatne mjere".

Bugarska tradicionalno održava bliske ekonomske odnose sa Rusijom, ali je od oktobra 2019. došlo do tenzija između dvije zemlje zbog nekoliko slučajeva špijunaže.

Ukupno osam ruskih diplomata i jedan tehnički asistent u ambasadi protjerano je iz Bugarske od 2019. godine.

Bugarsko tužilaštvo saopštilo je u srijedu da je šest Rusa boravilo u Bugarskoj za vrijeme eksplozija i dodalo da je cilj bio sprečavanje isporuke municije Ukrajini i Gruziji 2011. i 2015.

Tužilaštvo navodi da je utvrđena veza tih Rusa sa "teškim zločinima počinjenim na teritoriji drugih zemalja", aludirajući na eksploziju u češkom skladištu oružja 2014. godine i pokušaj ubistva nervnim otrovom novičokom bivšeg špijuna Sergeja Skripalja 2018. u Velikoj Britaniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније