Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

13. 06. 2021. 19:33 >> 19:33

TENZIJE SVE VEĆE

Oklopna vozila i PVO sistemi Ukrajine u Donbasu

Oružane snage Ukrajine raspoređuju oklopna vozila i protivvazdušne sisteme u blizini kontakt linije u Donbasu, saopštila pres služba Ministarstva odbrane samoproglašene Luganske Narodne Republike.

"Bez obzira na odsustvo vatrenih provokacija, neprijatelj nastavlja da krši preuzete obaveze. Otkriveno je razmještanje naoružanja i vojne tehnike u naseljima na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, čime se krši treća tačka dodatnih mjera (o primirju)", rekao je portparol, a prenio je "Sputnjik".

Prema podacima Narodne milicije LNR, ukrajinske snage postavile su protivvazdušne sisteme i oklopna vozila u stambenim naseljima pod kontrolom Kijeva Novozvanovka i Popasna, u mjestu Zoloto koje je pod djelimičnom kontrolom Kijeva, kao i u blizini Mirne Doline i Gorskog (pod kontrolom Kijeva) blizu kontakt linije u Donbasu.

Podsjetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rješavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba.

Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mjere za obezbjeđivanje primirja.

Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma.

Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letjelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primjena mjera obezbijediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izvještava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније