Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

I. P./O.Z./M.V. [ RTCG/Agencije ]

25. 02. 2022. 22:07 >> 07:45
40

ŽESTOKE BORBE

Eksplozije u Kijevu, Zelenski upozorava da se sprema juriš

Drugog dana invazije na Ukrajinu ruske snage ušle su u Kijev, a ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je da su "neprijateljske snage" stigle u četvrt Obolon, koja je od kijevskog parlamenta u centru grada udaljena devet kilometara. Pozvali su lokalno stanovništvo da se bori Molotovljevim koktelima, podijeljeno je i vatreno oružje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegova zemlja ostavljena da se sama bori protiv Rusije. Zvanični Kijev poručuje da je spreman za razgovor sa Moskvom o neutralnom statusu te zemlje, kad je u pitanju NATO, a RIA novosti prenose da je ruski predsjednik Vladimir Putin pristao na to. U međuvremenu, izbjeglice pristižu u Slovačku, Poljsku i Moldaviju.

Ruski napad na Ukrajinu počeo je rano u četvrtak ujutru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dekret o mobilizaciji stanovništva i prekinuo je diplomatske odnose s Moskvom.

Kremlj navodi da su ukrajinski separatisti pozvali Moskvu da im “pomogne” u borbi protiv Kijeva.

SAD i Evropska unija uvode sankcije Rusiji, procjenjuje se da je 100.000 Ukrajinaca pobjeglo iz svojih domova te da je nekoliko hiljada prešlo u susjedne zemlje.

Američki predsjednik Džozef Bajden kritikovao je “neizazvani i neopravdani” napad na Ukrajinu, i kazao da će SAD odgovoriti na napade.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš pozvao je Putina da “zaustavi trupe u napadu na Ukrajinu”. 

Sve informacije o jučerašnjim dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

NAJVAŽNIJA DEŠAVANJA:  

03:12 - Presjek dešavanja drugog dana od početka napada 

Radio Slobodna Evropa objavio je kasno sinoć kratak presjek dešavanja u vezi sa drugim danom ruskog napada na Ukrajinu. 

- Ruske snage su ušle u djelove glavnog grada Ukrajine. Tokom dana su se čule eksplozije. Dobrovoljcima su podijeljene puške. Predsjednik države i gradonačelnik Kijeva najavili su tešku noć

- Savjet bezbednosti UN nije usvojio rezoluciju kojom osuđuje invaziju Rusije na Ukrajinu, jer je veto stavila – Rusija

- Predsjednik Rusije pozvao ukrajinsku vojsku da svrgne lidere

- Predsjednik Ukrajine pristao na razgovore o primirju

- EU i Britanija zamrzli imovinu Putina i Lavrovu, Kanada najavila sankcije

- Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola najavila mogućnost izbacivanja Rusije iz međunarodnog platnog sistema u novom krugu sankcija

- NATO aktivirao odbrambene planove kao odgovor na invaziju na Ukrajinu

- Ruski vazdušni saobraćaj, uključujući i komercijalne avio-kompanije i privatne avione, zabranjen je u više zemalja

- Rusija izbačena sa Pjesme Evrovizije, a Formula 1 otkazala Veliku nagradu Rusije

03.08 - Sukobi u istočnom predgrađu

Prema izvještaju CNN, eksplozije su se vidjele i čule u djelovima ukrajinske prestonice tri sata nakon ponoći po našem vremenu. 

Ranije, video snimci očevidaca prikazuju eksplozije koje se dešavaju u oblasti sjeverozapadno od Kijeva. U tom području se nalazi vojna baza.

Novinari CNN u prestonici takođe su izvijestili da su čuli glasne eksplozije zapadno i južno od grada. Ubrzo nakon toga, ukrajinska Državna služba za specijalne komunikacije saopštila je da su sukobi u toku iu jednom istočnom predgrađu.

02:23 - CNN: Jake eksplozije u Kijevu 

Reporteri američkog CNN javljaju da je u Kijevu došlo do jakih eksplozija na zapadu i jugu grada u subotu rano ujutru.

Na Tviteru su objavljeni snimci, na kojima se čuju eksplozije. CNN javlja da ruska vojska nastavlja da napada Kijev. 

02:05 Nikiforov: Ukrajina spremna da razgovara o prekidu vatre i miru

Ukrajina je bila i ostaje spremna da razgovara o prekidu vatre i miru. To je naša stalna pozicija, rekao je portparol predsjednika u Kijevu Sergej Nikiforov.

Komentari Nikiforova su uslijedili nakon predloga Rusije da se pošalju predstavnici u bjelorusku prestonicu Minsk da razgovaraju o rješavanju krize.

Kako prenosi CNN, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ukrajinska strana uzvratila predlogom da se sastanu u Varšavi prije nego što su prekinuli kontakt.

Nikiforov je demantovao, kako je rekao, "tvrdnje da smo odbili da pregovaramo".

„Saglasili smo se sa predlogom predsjednika Ruske Federacije. Trenutno, tokom ovih sati, strane razgovaraju o mjestu i vremenu pregovaračkog procesa. Što prije počnu pregovori, veće su šanse za nastavak normalnog života“, dodao je Nikiforov.

01:49 - Žestoke borbe južno od Kijeva

Ukrajinske oružane snage izvijestile su o teškim borbama oko Vasilkova, grada koji se nalazi oko 50 kilometara južno od glavnog grada zemlje, Kijeva. To je prenio CNN. 

"Trenutno se vode teške borbe u gradu Vasilkovu u Kijevskoj oblasti, gdje okupatori pokušavaju da sprovedu desant“, saopštile su oružane snage.

Ruske snage takođe napreduju ka Kijevu i sa sjevera i sa istoka, prenosi američka televija.

Serija eksplozija se čula na periferiji glavnog grada Ukrajine oko dva sata nakon ponoći po lokalnom vremenu, odnosno sat vremena nakon ponoći po našem vremenu.

01:09 -  Ukrajina tvrdi da je oborila veliki ruski avion

Vlasti Ukrajine tvrde da su njihove snage oborile ruski avion Iljušin Il-76 sa padobrancima. To je rekao vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga.

Radio Slobodna Evropa ne može da potvrdi ovu objavu.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku navodi se da su ukrajinske snage protivvazdušne odbrane oborile avion u blizini Vasilkova, kod Kijeva. U saopštenju se obaranje naziva osvetom za 2014. godinu kada je na aerodromu u Lugansku oboren avion sa ukrajinskim padobrancima.

01:04 - Kina poštuje suverenitet Ukrajine i bezbjednosnu zabrinutost Rusije

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je u petak evropskim zvaničnicima da Kina poštuje suverenitet zemalja, uključujući i Ukrajinu, ali da bi se na odgovarajući način trebalo pozabaviti zabrinutošću Rusije u vezi sa širenjem NATO-a na istok.

Vang je rekao da trenutna situacija u Ukrajini nije nešto što Peking želi da vidi i da bi pozdravio direktan dijalog između Rusije i Ukrajine što je prije moguće.

„Kina se čvrsto zalaže za poštovanje i čuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja. Ovo se podjednako odnosi i na pitanje Ukrajine", rekao je Vang. 

00:25 - Zelenski upozorio da se sprema juriš na Kijev 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je govor u kojem upozorava da Rusija večeras poklanja „posebnu pažnju“ Kijevu i da će ruske snage pokušati da „jurišaju“ na prestonicu. Kako je rekao, "ova noć će biti teža od dana".

Prema izvještaju "Skaj njuza", on je rekao da će ove noći "neprijatelj upotrijebiti sve svoje snage da slomi naš otpor – podlo, okrutno i neljudski, večeras će jurišati". 

00:05 - Invazija vodeća tema u Velikoj Britaniji 

Udarni naslov "Kijev na ivici" na naslovnoj strani londonskog "Gardijana" uz fotografije djece koja napuštaju grad posebno je upečatljiv, prenose britanski mediji.

Štampa u Londonu donosi opširne izvještaje sa linija borbi, uz komentare da ruske snage kreću na prestonicu. 

23:50 - Kina uzdržana tokom glasanja u UN

Kina se, kako prenosi "Skaj njuz" uzdržala od glasanja o rezoluciji u Savjetu bezbjednosti kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. U nacrtu rezolucije je bilo navedeno kako se očekuje da će Rusija odmah prekinuti upotrebu sile protiv Ukrajine, i "uzdržaće se od svake dalje prijetnje ili upotrebe sile protiv bilo koje zemlje članice UN-a".

Bilo je jasno da rezolucija neće proći jer je stalna članica Savjeta upravo Rusija, koja ima moć veta.  Rusija je uložila veto. 

Međutim, to je bila dobra prilika da se vidi kako će Kina glasati. Glasanje je bilo 11-1, uz suzdržane Kinu, Indiju i Ujedinjene Arapske Emirate - i pokazalo je značajno, ali ne i potpuno protivljenje potezima Rusije.

Diskususiju su, prenosi "Skaj njuz", obilježile žestoke optužbe na račun ruske vlade zbog odluke da izvrši invaziju. 

23:44 - Rusija saopštila da je zauzela grad Melitopolj

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u petak uveče, 25. februara, da su trupe bez otpora ušle u ukrajinski grad Melitopolj, prenosi ruska novinska agencija Tass. BBC piše da može nezavisno da potvrdi tu tvrdnju, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije rekao da su u gradu bile teške borbe.

Melitopolj, grad sa oko 150.000 stanovnika, nalazi se na jugoistoku Ukrajine, blizu Krima i Azovskog mora.

23:41 - Lideri NATO odlučili da pomognu Ukrajinu oružjem

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da su lideri NATO odlučili da pomognu Ukrajinu oružjem, uključujući protivazdušne sisteme.

"Rusija je srušila mir u Evropi. Naše misli su sa poginulima, ranjenima i raseljenima", rekao je Stoltenberg, pozivajući Rusiju da odmah prekine napad, povuče svoje snage iz Ukrajine i da ponovo uđe u miran dijalog.

23:33 - Ruske trupe ušle u Melitopolj

Britanski "Skaj njuz" prenosi da su ruske trupe ušle u ukrajinski grad Melitopolj, pozivajući se na Interfaksove informacije iz ruskog Ministarstva odbrane.

Takođe, "Skaj njuz" je uspio da proveri snimak na kome se čuju intenzivna pucnjava i eksplozije ispred bolnice u ovom gradu na jugoistoku zemlje.

23:26 - Spremni za razgovore o prekidu vatre

Portparol ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je u petak uveče, 25. februara, rekao da je zemlja spremna da odmah razgovara o prekidu vatre i mirovnim pregovorima sa Rusijom. 

23:20 - Kanada najavila sankcije za Putina i Lavrova

Kanadski premijer Džastin Trudo u petak je najavio da će se zemlja pridružiti SAD, Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji u uvođenju sankcija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Govoreći na konferenciji za novinare u Otavi, on je rekao da je Putinovo „lično bogatstvo u značajnom riziku zbog njegove užasne greške“.

"Uvešćemo sankcije predsedniku Putinu i njegovim kolegama tvorcima ovog varvarskog rata“, rekao je Trudo i dodao da će sankcije biti uvedene i liderima Bjelorusije zbog njihove podrške invaziji. 

22:08 - Objavljeni snimci napada

Novinari "Skaj njuza" napravili su video-snimke sirena i napada koji se sada dešavaju u Kijevu. 

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, stanovnici su se danas naoružali, a ruske snage su samo nekoliko desetina kilometara izvan centra grada.

Gradonačelnik Kijeva kaže da je sada ušao u odbrambenu fazu, pri čemu se civili pozivaju da prave Molotovljeve koktele i da se bore protiv ruskih trupa.

Večeras je tamo bilo više eksplozija, za koje se pretpostavlja da je vojska napadala elektranu na sjeveru Kijeva.

22:04 - Više od sedam hiljada izbeglica stiglo u Slovačku

Slovačka je prvih dana nakon ruske invazije registrovala više od 7.000 graničnih prelaza iz Ukrajine, javlja agencija Dojče pres (DPA). Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje saopštilo je da je 7.490 ukrajinskih državljana prešlo granicu od srijede do petka.

Samo 14 ljudi je zvanično podnelo zahtjev za azil, saopštilo je ministarstvo, a oni su smješteni u izbjegličkom kampu Humene u blizini granice.

Slovački konzervativni premijer Eduard Heger otputovao je na granični prelaz Visne Nemecke zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Romanom Mikulecom i istakao da je njegova zemlja spremna da pomogne izbjeglicama.

21:07 - Kontrolni punktovi na glavnim prilazima Kijevu

Postavljeni su kontrolni punktovi na glavnim prilazima glavnom gradu Ukrajine Kijevu, kao i na strateškim objektima, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko. On je istakao da su mostovi u toj oblasti sada pod zaštitom i posebnom kontrolom.

On se oglasio nakon što su zapadni zvaničnici upozorili da ruske snage imaju za cilj „opkoliti Kijev i izvršiti promjenu režima“.

Gradonačelnik je dodao da se u blizini elektrane u gradu čulo pet eksplozija u periodu od tri do pet minuta.

"Hitna pomoć je na licu mjesta. Čekamo detalje. Situacija sada, bez pretjerivanja, prijeteća je za Kijevu. Noć, blizu jutra, biće veoma teška", rekao je Kličko.

20:39 - Raspoređene velike kopnene snage na jugu Bjelorusije

Značajno raspoređivanje kopnenih snaga, opreme za podršku i skoro 150 helikoptera primijećeno je u južnoj Bjelorusiji, saopštila je kompanija za satelitsku tehnologiju.

Prema podacima firme Maxar, vojna oprema je viđena oko 30 kilometara od ukrajinske granice i manje od 160 kilometara od glavnog grada zemlje, Kijeva.

Jedan veliki helikopter, kako prenosi "Skaj njuz", primijećen je u blizini bjeloruskog grada Čojniki. 

Sjeveroistočno od tog grada primijećen je veliki raspored kopnenih snaga sa nekoliko stotina vozila. 

19:45 - Pet jakih eksplozija u Kijevu 

U Kijevu su se čule „izuzetno glasne eksplozije“, javlja "Skaj njuz". Kako navode, reporter "Skaj njuza" Mark Ostin kaže da se pet jakih eksplozija dogodilo u poslednjih nekoliko minuta u glavnom gradu Ukrajine.

Rekao je da je veći dio popodneva bilo tiho.

Svjedok sa kojim je pričao Rojters je takođe rekao da je čuo artiljerijske granate u gradu.

19:18 - NATO poziva Moskvu da povuče sve snage iz Ukrajine 

Lideri NATO-a rekli su da će da raspoređuju više trupa u istočnu Evropu nakon ruske invazije.

"Niko ne bi trebalo da bude prevaren baražom laži ruske vlade", navodi se u zajedničkom saopštenju 30 lidera.

NATO poziva Moskvu da povuče sve svoje snage iz Ukrajine i "da se vrati sa puta agresije koji je izabrala".

"Odluka predsjednika Putina da napadne Ukrajinu je strašna strateška greška, za koju će Rusija platiti veliku cijenu, kako ekonomski tako i politički, u godinama koje dolaze", navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju slanje trupa u istočnu Evropu, NATO kaže da će "učiniti sva raspoređivanja neophodna kako bi osigurala snažno i kredibilno odvraćanje i odbranu".

"Naše mjere su i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće", dodaje se u saopštenju.

18:55 Zelenski: Još smo u Kijevu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je snimak sa ulica Kijeva nakon glasina u ruskim medijima da je pobjegao iz prestonice.

„Svi smo mi ovdje“, rekao je on, okružen ključnim savjetnicima i premijerom.

„Mi štitimo našu nezavisnost, našu državu. I to ćemo i dalje činiti“, poručio je Zelenski.

17:56 - Napad zapadno od Mariupolja

Američki zvaničnik rekao je NBC News da je amfibijski napad pokrenut zapadno od ukrajinskog grada Mariupolja. Izjavio je da se hiljade pomorskih snaga iskrcavaju.

Prema navodima ovog zvanićnika, "procjenjuje se da postoji veći otpor Ukrajinaca nego što su Rusi očekivali, jer se bore za svoju zemlju“.

Ranije je bilo izvještaja o napadu na sam Mariupolj,

17:49 - Rusija predlaže da se pregovori organizuju u Minsku 

Po pisanju "Skaj njuza". Vladimir Putin je sada pozvao bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da organizuje razgovore radi rješavanja situacije u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Međutim, dodaje se da je Ukrajina umjesto toga predložila da se pregovori organizuju u Varšavi, u Poljskoj.

Kremlj navodi da je došlo do "pauze" u kontaktu sa Ukrajinom, tokom koje je zemlja rasporedila raketne sisteme u stambenim područjima velikih gradova.

17:14 -  Glavnina ruskih snaga na više od 50 km od centra Kijeva

Najveći dio ruskih snaga koji napreduju ka glavnom gradu Ukrajine Kijevu nalazi se na više od 50 kilometara od centra grada, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Dijeleći svoje najnovije "odbrambene obaveštajne podatke" na Tviteru, dodaje se da su ruska oklopna vozila otvorila novi napredni put ka prestonici, pošto nisu uspjeli da zauzmu Černihiv, grad na sjeveru Ukrajine.

Takođe se navodi da će zvaničnici nastaviti da prate izvještaje o "sporadičnim sukobima" između ruskih trupa i Ukrajinaca u sjevernim predgrađima prestonice.

17:03 - Rusija suspendovana iz Savjeta Evrope 

Rusija je suspendovana iz Saveta Evrope nakon invazije na Ukrajinu, izjavio je u petak italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo.

Savjet Evrope je formiran posle Drugog svjetskog rata kako bi zaštitio ljudska prava i vladavinu prava širom kontinenta.

Odluka je, kako je ukazao italijanski ministar, donijeta zbog kršenja međunarodnog prava. 

16:37 - Policijski čas u Lavovu na zapadu Ukrajine

Grad Lavov koji se nalazi na zapadu Ukrajine uveo je policijski čas, javila je ukrajinska agencija Interfaks pozivajući se na gradske zvaničnike.

"Policijski čas se uvodi od 22.00 do 06.00", rekao je šef lokalne administracije.

16:08 - Blokiran pristup Kijevu sa zapada

Ruske trupe zauzele su aerodrom Hostomel ispred glavnog grada Ukrajine i blokirale pristup gradu sa zapada, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Anadolija.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na konferenciji za novinare u Moskvi rekao je da je vojska najprije blokirala sistem protivvazdušne odbrane i radiosignale.

"Nakon toga, više od 200 helikoptera osiguravalo je to područje, dopuštajući padobrancima da brzo zauzmu uzletište", dodao je Konašenkov.

Prema njegovim riječima, ruske snage nisu pretrpjele gubitke, a više od 200 vojnika ukrajinskih specijalnih jedinica koje je opisao kao "naciste" je neutralisano.

15:48 - Putin vojsci Ukrajine: Preuzmite vlast, s vama ćemo se lakše dogovoriti

 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ukrajinskoj vojsci da bi bilo mnogo lakše razgovarati s njom nego sa "nacistima koji su zauzeli Kijev".

"Želio bih da se obratim pripadnicima ukrajinske vojske, ne dozvolite da ovi nacionalisti koriste vas, vaše žene, vašu djecu, vaše starce, da ih koriste kao živi štit. Biće mnogo lakše razgovarati s vama, pregovarati s vama, nego s ovom bandom nacista koja je zauzela Kijev", kazao je.

"Takođe bih želio da pohvalim efikasnost ruskih oružanih snaga, one su se ponašale časno, herojski, te efikasno štite ruski narod i njegovu domovinu", kazao je Putin, prenosi Skaj Njuz.

15:33 - Najmanje 100.000 ljudi otišlo iz Ukrajine

Najmanje 100.000 ljudi je protjerano iz Ukrajine nakon što je napustilo svoje domove, dok je nekoliko hiljada već prešlo u susjedne zemlje, uključujući Moldaviju, Rumuniju i Poljsku, rekla je portparolka agencije UN-a za izbjeglice u Ženevi.

15:10 - "Poginulo preko 1.000 ruskih vojnika"

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je više od 1.000 ruskih vojnika poginulo do sada tokom sukoba u Ukrajini.

"Rusija nije pretrpela ovoliko žrtava u bilo kojem oružanom sukobu od svoje nezavisnosti", navelo je ministarstvo, a javlja Rojters, prenosi Tanjug.

14:48 - U Kijevu se ponovo oglasile sirene

Sirene za vazdušni napad ponovno su se oglasile u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, drugog dana ruske operacije.

Sirene su se oglasile u 14.33 po lokalnom vremenu i trajale su oko dva-tri minuta, javlja Anadolija. Sirene su se oglasile i u jutarnjim satima.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da su se u nekim dijelovima grada čule eksplozije i pucnji, te da ukrajinska vojska uništava ruske diverzantske grupe, dodajući da su neke diverzantske grupe ušle u glavni grad.

Napominjući da je grad iz tog razloga ušao u fazu odbrane, Kličko je pozvao sve koji mogu da zaštite grad da pomognu u odbrani Kijeva.

Kličko je takođe preporučio skladištenje vode i hrane, pozivajući građane da ostanu u svojim domovima ili skloništima.

14:37 - EU odlučila da zamrzne evropska sredstva Putina i Lavrova

EU se sprema da zamrzne evropska sredstva ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u okviru treće runde sankcija Rusiji, piše Fajnenšel tajms.

Međutim, kako prenosi BBC, nije poznato da li oni imaju neka značajna sredstva u Uniji.

14:19 - Peskov: Razgovori da budu o demilitarizaciji i statusu neutralnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija spremna za razgovore sa Ukrajinom u Minsku, glavnom gradu Ukrajine, prenijela je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Međutim, dodao je da razgovori treba da budu o tome da Ukrajina proglasi "status neutralnosti", koji bi uključivao demilitarizaciju, navodi N1.

13:51 - Zelenski pozvao Putina za pregovarački sto

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas predsjednika Rusije Vladimira Putina za pregovarački sto.

"Hoću da se obratim predsedniku Ruske Federacije. Na celoj teritoriji Ukrajine se vode borbe. Hajde da sednemo za pregovarački sto. Da zaustavimo pogibiju ljudi", rekao je na ruskom Zelenski u video obraćanju, renosi Beta.

Zelenski se obratio i ukrajinskim oružanim snagama.

"Stojte čvrsto. Vi ste sve što štiti ukrajinsku državu. Slava Ukrajini", rekao je Zelenski.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je "primljeno k znanju" da je Kijev spreman da razmotri neutralni vojni status.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija spremna na pregovore u svakom momentu, kada Oružane snage Ukrajine polože oružje.

13:24 - Putin spreman za pregovore

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je za početak pregovora o rješavanju ukrajinske krize. Ruski mediji su ranije javili kako je ukrajinski predsjednik Zelenski apelovao da se prestane sa ratnim dejstvima, te da se sjedne za pregovarački sto.

I savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da Ukrajina želi mir i spremna je za razgovore sa Rusijom, uključujući i o neutralnom statusu prema NATO alijansi

13:15 - Zelenski optužuje evropske lidere

Ukrajinski predsjednik Zelenski, obučen u vojnu odjeću, optužio je evropske lidere da sprovode neefikasne akcije da uspore rusko napredovanje.

Dodao je da nije kasno da se zaustavi ruska agresija na njegovu zemlju, ako evropski lideri reaguju brzo, prenosi BBC.

Poručio je da nije kasno zaustaviti agresiju ako evropski lideri djeluju hitro. Pozvao je građane širom EU da protestuju i prisile svoje vlade na odlučnije djelovanje.

"Siguran sam da vidite ovo - svi vi, cijela Evropa. Ali ne vidimo baš što ćete učiniti u vezi ovoga, kako ćete odbraniti sebe kad ste tako spori u pomoći Ukrajini", rekao je Zelenski, prenosi BBC.

13:04 - Rusija: Nema protesta bez dozvole

Ruska policija uhapsila je stotine demonstranata koji su javno iskazali protivljenje invaziji Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tokom razgovora sa stranim novinarima kako se radi o propisima - građani nemaju pravo organizovati proteste bez traženja dozvole.Prema ruskim zakonima, veliki protesti iziskuju podnošenje zahtjeva 15 do 10 dana prije samog događaja. Protesti bez dozvola kažnjavaju se velikim novčanim kaznama, a u nekim slučajevima čak i zatvorom, javlja CNN.

12:59 - Peskov: Analiziraćemo prijedlog Kijeva

Rusija će uvesti sankcije zapadnim zemljama na bazi reciprociteta, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, što je ranije danas najavila i predsjednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

Peskov je rekao i da je Kremlj upoznat da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski spreman da razgovara o mogućoj neutralnosti Ukrajine, ali je naveo da ne može ništa da kaže o eventualnim razgovorima Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenijele su ruske agencije.

Peskov je rekao da će Moskva analizirati ponudu Zelenskog, ali da očekivanja Moskve od Kijeva ostaju nepromijenjena.

12:48 - Turska: Ne možemo zatvoriti moreuze

Turska ne može zabraniti ruskim ratnim brodovima ulaz u Crno more kroz svoje moreuze, kao što je to zahtijevala Ukrajina, zbog klauzule u međunarodnom ugovoru kojom je plovilima dozvoljeno da se vrate u svoje matične baze, saopštio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu.

12:40 - Bajden: Sankcije Rusiji neće uticati na globalno tržište nafte

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu neće poremetiti globalna tržišta nafte i prirodnog gasa, javlja AP.

"Naš paket sankcija je posebno smišljen da omogući nastavak trgovine energijom", rekao je Bajden, prenosi agencija Beta.

Predsjednik SAD-a je u govoru u Bijeloj kući najavio niz sankcija među kojima su ograničenja izvoza u Rusiju i sankcije ruskim bankama i kompanijama koje kontroliše država.

12:24 - Lavrov sa predstavnicima Donjecka i Luganska

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru video na kojem se vidi da se ministar spoljnih poslova Rusije sastao sa predstavnicima otcijepljenih republika Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

"Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozdravlja ministra spoljnih poslova Luganske Narodne Republike Vladislava Dejnega i prvog zamenika ministra spoljnih poslova Donjecke Narodne Republike Sergeja Presada", piše u tvitu.

12:22 - Strah da bi Kijev mogao pasti pod rusku kontrolu

Američki obavještajci zabrinuti su da bi Kijev mogao pasti pod rusku kontrolu u narednih nekoliko dana, javlja CNN, pozivajući se na dva izvora upoznata s najnovijim podacima.

12:11 - FOTO: Kijev nakon napada ruske vojske

Donosimo vam i foto-galeriju sa kijevskih ulica, nakon što je ruska vojska ušla u glavni grad Ukrajine. 

Na fotografijama se mogu vidjeti uništene stambene zgrade, ljudi koji su se sklonili u podzemnim željeznicama, podrumima zbog straha od vazdušnih udara.

12:07 - Ministri unutrašnjih poslova EU za vikend o Ukrajini

Ministari unutrašnjih poslova Evropske unije (EU) održaće za vikend vanredni sastanak na kojem će biti riječi o "konkretnim odgovorima na situaciju u Ukrajini".

"Na dnevnom redu biće nekoliko tema, uključujući evropski odgovor na humanitarni i bezbjednosni uticaj, kao i mjere odmazde", naveo je danas na Tviteru francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

12:03 - Merkel: Napad na Ukrajinu duboka prekretnica

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je danas osudila napad Rusije na Ukrajinu, nazvavši ga "dubokom prekretnicom u evropskoj istoriji poslije završetka Hladnog rata".

Ona je rekla da "nema opravdanja za očigledan napad na međunarodno pravo".

Izrazila je solidarnost sa Ukrajinom i uputila podršku sadašnjem kancelaru Olafu Šolcu u nastojanjima da zaustavi akciju ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenijela je njemačka agencija DPA.

11:57 - Kolone vozila na izlazu iz Kijeva

Nakon intenziviranja napada na Kijev i približavanja ruskih snaga samom centru grada, građani ukrajinske prijestonice formirali su duge kolone vozila u namjeri da napuste grad, javlja Anadolija.

Duga kolona u saobraćaju formirana je u Kijevu i danas dok su hiljade ljudi pokušale da pobjegnu, drugog dana ruske vojne operacije.

11:53 - Lavrov: Rusija spremna na razgovor ako ukrajinska vojska odloži oružje

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Rusija spremna na razgovor ako ukrajinska vojska odloži oružje.

Ranije je poručio i da niko ne planira okupaciju te zemlje.

11:49 - UN: Poginulo najmanje 25 civila

Kancelarija UN-a za ljudska prava objavila je da ima informacije da je u Ukrajini u raketiranjima i vazdušnim napadima poginulo najmanje 25 civila, a 102 ih je povrijeđeno.

11:40 - Podijeljeno 18.000 komada oružja

Ukrajinske vlasti objavile su da je oko 18.000 komada oružja sa streljivom distribuirano rezervistima u kijevskom regioni te da još oružja dolazi.

11:34 - Stanovnici Harkova da se sklone

Gradonačelnik istočno-ukrajinskog grada Harkova pozvao je stanovnike da se sklone u stanice podzemne željeznice, skloništa i podrume.

Ranije su se u gradu čule snažne eksplozije.

11:26 - Lavrov: Niko ne planira okupaciju Ukrajine

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov tvrdu da "niko ne planira da okupira Ukrajinu", navodeći da Rusija još uvijek ne priznaje trenutnu ukrajinsku vladu kao demokratsku.

11:23 - U Moldaviju prešlo više od 4.000 Ukrajinaca

Hiljade ukrajinskih državljana koji su pobjegli iz zemlje sklonili su se u Moldaviju nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju protiv Ukrajine, javila je Anadolija.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu objavila je na Tviteru da je više od 4.000 Ukrajinaca prešlo u njenu zemlju.

Ona je rekla da su granice Moldavije otvorene za građane Ukrajine koji žele da prođu ili ostanu.

11:13 - Zelenski telefonom razgovarao s Fon der Lajen

Ukrajinski predsjednik Zelenski i razgovarao je telefonom sa predsjednicom Evropske komisijie Ursulom fon der Lajen.

Zelenski je na Tviteru objavio da je šefici EK rekao da nijesu iscrpljene sve mogućnosti za sankcije, te da se pritisak na Rusiju mora povećati.

Fon der Lajen je objavila da je Zelenskog uvjerila u njihovu solidarnost i podršku.

11:10 - Finale Lige šampiona premješteno iz Sankt Peterburga u Pariz

Evropska fudbalska unija (UEFA) premjestila je finale ovogodišnje Lige šampiona iz Sank Peterburga u Pariz, zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

UEFA je potvrdila da je iz bezbjednosnih razloga finale premjestila u francusku prijestonicu i da će ono biti igrano na stadionu "Francuska" u Sen Deniju.

11:03 - Rusija: Štitimo Černobilj

Rusko ministarstvo obrane objavilo je saopštenje u kojem tvrde da drže nuklearnu elektranu u Černobilju kako bi je zaštitili, odnosno kako "nacionalističke grupe i druge terorističke organizacije ne bi mogle iskoristiti situaciju u zemlji da izvedu nuklearnu provokaciju".

Ruske snage elektranu su zauzele juče.

10:59 - Vanredno stanje u Moldaviji

Moldavski parlament odobrio je uvođenje vanrednog stanja u trajanju od 60 dana zbog ruskog napada na susjednu Ukrajinu.

Između ostalog, vanredno stanje, izglasano na sastanku 24. februara, zabranjuje masovne demonstracije i dozvoljava vladi da protjera "nepoželjne osobe" iz zemlje.

10:50 - Zelenski i Džonson: Sankcije moraju biti dodatno pojačane

Ukrajinski predsjednik Zelenski razgovarao je jutros sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

"Danas je Ukrajini potrebna podrška partnera više nego ikada. Zahtijevamo efikasnu borbu protiv Ruske Federacije. Sankcije moraju biti dodatno pojačane", napisao je Zelenski na Tviteru nakon razgovora sa Džonsonom.

10:46 - "Ukrajina spremna za pregovore o neutralnom statusu"

Ukrajina je spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbjednost, saopštio je savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak.

"Ukrajina je uvijek ostavljala i ostavlja prostor za pregovore, pa i sada, kada je Rusija krenula u masovnu invaziju", rekao je Podoljak, prenosi ukrajinska agencija Unian.

10:37 - Ukrajina poziva dobrovoljce bez obzira na godine

Ukrajinska vojska pozvala je sve civile da se pridruže obrani, bez obzira na životnu dob.

"Danas Ukrajina treba sve. Sve procedure za pristupanje su pojednostavljene. Nema starosnih ograničenja", objavljeno je na Tviter nalogu Ministarstva odbrane.

10:39 - Lavrov: Zapad žmurio na ratne zločine Ukrajinaca 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je tokom obraćanja da je Zapad žmurio na ratne zločine počinjene od strane ukraijnskog režima.

10:35 - Pucnjava u Kijevu

AP javlja kako se čuje pucnjava u dijelu Kijeva u kojem se nalazi vlada.

10:28 - Volas: "Neću pokrenuti evropski rat"

Britanski ministar odbrane Ben Volas istakao je da predsjednik Rusije Vladimir Putin "nije racionalan", ali da on ne želi da pokrene evropski rat".

"Neću pokrenuti evropski rat. Ono što ćemo da uradimo jeste slanje pomoći Ukrajini da se bori u svakoj ulici, sa svakom opremom do koje možemo da dođemo“, rekao je Volas.

10:22 - Rusija: Stop za britanske avione

Rojters prenosi da Rusija zabranjuje avionima registrovanim u Velikoj Britaniji da slijeću ili prelaze njen vazdušni prostor.

10:16 - Ruske vlasti: Izbačeno iz stroja 118 vojnih objekata Ukrajine

Ruska vojska izbacila je iz stroja 118 objekata vojne infrastrukture Ukrajine, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

"Tokom specijalne operacije ruske vojne snage izbacile su iz stroja 118 vojnih objekata, među njima 11 vojnih aerodroma, 13 komandnih mjesta, 14 protivvazdušnih raketnih kompleksa S-300 i Osa, 36 radiolokacionih stanica", rekao je Konašenkov.

10:08 - Ruski tenkovi na ulicama kijevske četvrti

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se mogu vidjeti ruski tenkovi koji se kreću kroz Obolon, područje sjeverno od centra Kijeva.

Mediji javljaju da su snimke navodno napravili građani iz svojih stanova. BBC je potvrdio da je Obolon lokacija u snimcima.

10:00 - Ekstreman nivo radijacije u Černobilju

Ekstremni nivoi radijacije zabilježeni su u nuklearnoj elektrani Černobilj, nad kojom su ruske snage preuzele kontrolu od Ukrajine, saopštilo je Ukrajinsko nuklearno regulatorno tijelo, javila je Anadolija.

U saopštenju na web-stranici ustanove navedeno je da je doza gama zračenja premašila nivoe kontrole.

09:54 - Rusi ušli u Kijev

Ukrajinski zvaničnici potvrdili su da su Rusi ušli u Kijev. Ministarstvo obrane objavilo je da su neprijateljske snage u četvrt Obolon. Pozvali su mještane da se bore Molotovljevim koktelima.

AFP javlja da se u sjevernoj četvrti Kijeva odvijaju sukobi.

09:48 - Savjet bezbjednosti UN-a tražiće prekid invazije

Savet bezbjednosti UN glasaće večeras o rezoluciji kojom se najoštrije osuđuje ruska vojna agresija na Ukrajinu i zahtijeva momentalni prekid invazije i povlačenje ruskih snaga.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da se očekuje da će Rusija uložiti veto na usvajanje predložene rezolucije, ali da je veoma važno da ona bude stavljena na glasanje kako bi se naglasila međunarodna izolacija Rusije.

09:42 - Čuju se pucnji u ukrajinskoj prijestonici

Novinar BBC-a objavio je jutros da se dvaput čula pucnjava u Kijevu. 

Direktor stranice za istraživačko novinarstvo Bellingcat Kristo Grozev objavio je na Tviteru video u kojem se čuje pucnjava.

09:35 - Borba u predgrađu Kijeva

Ukrajinska vojska saopštila je da su oružane snage angažovane u borbama u predgrađu Kijeva, gdje su nedavno ušli ruski tenkovi.

09:30 - Kina organizuje evakuaciju svojih državljana

Ambasada Kine u Ukrajini saopštila je da organizuje letove za evakuaciju kineskih državljana navodeći da su se uslovi u Ukrajini "naglo pogoršali". 

Ambasada nije objavila detalje o letovima za evakuaciju, ali je pozvala državljane Kine da se spakuju i da budu spremni da brzo reaguju kada se objavi raspored letova.

09:24 - Bitka kod Antonova se nastavlja

Ruske trupe su juče stigle do aerodroma Antonov. Borba za ovu strateški ključnu tačku se nastavlja i danas, a ruska vojska se približava glavnom gradu Ukrajine.

09:21 - Medvedev: "Nije bilo lako gledati vijesti iz Rusije"

Ruski teniser Danil Medvedev izjavio je prošle noći da želi da promoviše mir u cijelom svijetu i da mu nije bilo lako da igra meč istog dana kada je njegova zemlja pokrenula vojnu akciju protiv Ukrajine.

"Nije bilo lako gledati vijesti iz Rusije. Ja sam teniser, želim da promovišem mir u svijetu. Igramo u toliko različitih zemalja, bio sam u tokoliko različitih zemalja... Jednostavno nije lako čuti ove vijesti... Ja sam za mir", rekao je Medvedev.

09:00 - Zelenski: Hoće da me ubiju

U momentu kada ruske trupe okružuju Kijev sa svih strana, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski upozorio je da Rusija hoće da ga eliminiše.

"Oni žele politički da unište Ukrajinu likvidacijom šefa države“, rekao je on u video obraćanju.

08:38 - Borbe u okolini Kijeva, uništena dva ruska tenka

Ukrajinska vojska je rekla da se bori sa ruskim snagama u blizini prijestonice, javlja AFP. 

Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je na Tviteru da su uništena dva ruska tenka na istoku Ukrajine.

08:30 - Ruska vojska 30 kilometara od Kijeva

Ruske snage koje su ušle u Ukrajinu preko Bjelorusije nalaze se unutar 30-ak kilometara od Kijeva, potvrdio je Američki ministar odbrane Lojd Ostin. 

08:26 - Kuleba: Posljednji put smo ovo doživjeli 1941. 

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ocijenio je stravičnim ruski raketni udari na Kijev.

"Posljednji put ovako nešto je naša prijestonica doživjela 1941. godine kada ju je napala nacistička Njemačka. Ukrajina je pobijedila to zlo i pobijediće ovo. Zaustavite Putina. Izolujte Rusiju. Odsjecite im sve veze. Izbacite Rusiju sa svih strana", napisao je na Tviteru Kuleba.

08:20 - Heraščenko: Plan Rusije da se tenkovima probije do Kijeva

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko izjavio je da je plan Rusije za danas da se tenkovima probije do Kijeva iz pravca Ivankova i Černigova.

"Najteži dan će biti danas. Plan neprijatelja je da se kolonama tenkova probije od Ivankova i Černigova do Kijeva. Mogu ući u grad svakog časa”, napisao je Geraščenko na Telegramu.

08:17 - Eksplozije u Kijevu, tri osobe povrijeđene

Snažne eksplozije odjeknule su jutros rano u centru Kijeva, a vlasti navode da su najmanje tri osobe povrijeđene dan nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu, prenose agencije.

Ukrajinska vojska je na Fejsbuku navela da je "raketna vatra" bila usmjerena na Kijev, navodeći da je protivvazdušna odbrana uništila dva projektila.

Vojska je objavila kratak amaterski video koji prikazuje stambenu zgradu u požaru.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su tri osobe povrijeđene, od kojih jedna teško, kada su djelovi projektila pali u naselje na jugoistoku glavnog grada.

08:09 - Ukrajina ostavljena sama protiv Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je žaljenje što je Kijev "ostavljen sam" protiv ruske vojske koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu.

"Ko je spreman da se bori sa nama? Ne vidim nikoga. Ko je spreman da Ukrajini da garanciju za članstvo u NATO? Svi ​​se plaše", rekao je Zelenski.

08:00 - Zašto je Rusima bitan Černobilj?

Ruske i ukrajinske snage borile su se za kontrolu nad Černobiljom, još uvijek radioaktivnim mjestom najveće nuklearne katastrofe u istoriji.

Ali, zašto bi neko želio nefunkcionalnu nuklearnu elektranu okruženu kilometrima radioaktivne zemlje?

Odgovor je geografski: Černobilj se nalazi na najkraćem pravcu od Bjelorusije do Kijeva, i zato je uz logičnu liniju napada ruskih snaga.

Zauzimanjem Černobilja, kažu zapadni analitičari, Rusija koristi najkraći pravac za dolazak do ukrajinskog glavnog grada

07:42 - Gutereš: Zaštita civila da bude prioritet

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš kazao je da zaštita civila mora biti na prvom mjestu. 

On je na Tviteru napisao da raste broj žrtava, a da se slike straha i terora mogu vidjeti na svakom ćošku. Poručio je da se međunarodno pravo i ljudska prava moraju poštovati.

07:33 - Građani Kijeva proveli noć pod zemljom

Mnogi stanovinci Kijeva noć su proveli duboko pod zemljom, na stanicama metroa. 

Ljudi su ponijeli vreće za spavanje, deke i ostale potrepštine kako bi proveli noć koliko-toliko zaštićeni od artiljerijskih napada.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je tromilionsko stanovništvo da ostanu u zatvornom, osim onih koji rade u kritičnim sektorima, te im je savjetovao da pripreme torbe sa najnužnijim stvarima, poput lijekova i dokumentacije.

07:21 - Pet sankcija Evropske unije Rusiji

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je putem Tvitera listu od pet sankcija koje Evropska unija uvodi Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Prva sankcija cilja na 70 posto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne kompanije, dok je drugi cilj sankcija tamošnjem energetskom sektoru, izuzetno bitnom za normalno funkcionisanje ruske države.

Sljedeća se sankcija odnosi na zabranu prodaje aviona i opreme ruskim avioprevoznicima, a Rusima će biti i ograničen pristup ključnim tehnologijama, poput poluvodiča.

Na kraju, povlašćen pristup EU više neće imati ruske diplomate i poslovni ljudi.

7:11 - Rusija nastavila s raketnim napadima, ubijeno nekoliko graničara

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je Rusija nastavila s raketnim napadima u petak u četiri sata ujutro, ali i da su ruske trupe zaustavljene u napredovanju u većini pravaca, objavio je Rojters. Granična služba saopštila je da je ubijeno nekoliko graničara u napadu na ukrajinski granični punkt u jugoistočnom regionu Zaporožja.

Uz ubijene vojnike ima i nekoliko ranjenih, a taj region, kako se navodi, nema kopnenu granicu s Rusijom, a nalazi se na obali Azovskog mora.

U televizijskom govoru Zelenski je izjavio da su ruski udari bili usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve.

U četiri sata ujutro sirene su se oglasile i u ukrajinskom gradu Ljvovu.

BBC je prenio vijest ukrajinskih novina Ukrayinska Pravda koje su izvijestile da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad.

06:52 - Ukrajinska vojska vratila kontrolu nad aerodromom 

Ukrajinska vojska ponovo je uspjela da vrati kontrolu nad aerodromom Antonov, koji se uglavnom koristi za prevoz robe, ali i za probne letove. Tamo i dalje traju borbe, javlja Al Džazira Balkans.

Taj aerodrom, koji je udaljen 25 kilometara od centra Kijeva, ima strateški značaj, jer bi žga Rusija mogla koristiti za slijetanje svojih aviona i trupa.

06:56 - Oboren ruski avion

Ukrajinske snage oborile su neprijateljski avion iznad Kijeva, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je, rekao je Anton Heraščenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova.

Nije poznato je li u avionu bio ljudi ili se radi o bespilotnoj letjelici.

Herašenko je na Telegramu napisao da je zapaljena zgrada od devet spratova.

Ranije se u Kijevu mogla čuti serija eksplozija, a Heraščenko je kazao da se radi o protivvazdušnoj odbrani koja se suprotstavlja avionima.

 

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније