Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ BBC/M.V. ]

24. 04. 2022. 22:20 >> 06:48
1

NAKON POBJEDE

Makron: Radiću za pravednije društvo, ovo su tragična vremena

Radiću za pravednije društvo i ravnopravnost muškaraca i žena“, rekao je aktuelni francuski predsjednik Emanuel Makron. Makron je pobijedio na predsjedničkim izborima, čime je dobio drugi petogodišnji mandat. 

Novi petogodišnji mandat Makron je obezbedio sa osvojenih 58,8 odsto glasova, dok je Marin le Pen dobila 41,2 odsto, pokazuju izlazne ankete kanala Frans 24.

Takođe, i izlazne ankete agencije Ipsos pokazuju isti procenat osvojenih glasova što upućuje na pobedu aktuelnog predsednika, prenosi Rojters.

"Moramo da pokažemo poštovanje jer je naša zemlja toliko podijeljena... niko neće ostati po strani“, kaže Makron.

Kako prenosi BBC, rekao je da je svjestan da ima glasača koji su glasali ne za njega samo da blokiraju dolazak desnice na vlast,  rekao je da ima obavezu u godinama koje dolaze.

Predsjednik takođe kaže da "se u ova novoj eri neće nastaviti metode iz prethodnih pet godina“.

"Rat u Ukrajini pokazuje da živimo kroz tragična vremena", rekao je Makron.

Svoj govor završio je riječima da je ponosan što ponovo služi francuskom narodu.

Nakon njegovog govora uslijedilo je izvođenje Marseljeze, francuske nacionalne himne.

 

Podsjetimo, dvoboj ovo dvoje političara u drugom krugu izbora dogodio se i 2017. godine, kada je tada 39-godišnji Makron odnio ubjedljivu pobjedu sa osvojenih 66 odsto glasova.

Jučerašnjom pobjedom Makron je postao prvi predsjednik Francuske koji je reizabran na drugi mandat još od Žaka Širaka koji je to uradio 2002. godine kada je pobijedio Žan-Mari le Pena, oca kandidatkinje Nacionalnog saveza.

Uz čestitke ministara u aktuelnoj francuskoj vladi, stižu i reakcije i čestitke evropskih političara i funkcionera na rezultate izbora. Britanski premijer Boris Džonson i njemački kancelar Olaf Šolc čestitali su Makronu.

Kako je između ostalih napisao holandski premijer Mark Rute, pobjeda Makrona ojačaće EU i NATO.

"Pobjeda Emanuela Makrona na predsjedničkim izborima u Francuskoj je odlična vijest za cijelu Evropu", poručuje italijanski premijer Mario Dragi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније