Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Anadolija ]

08. 10. 2022. 23:03 >> 00:13

OPERISANO 12.200 PACIJENATA

Turska fondacija nastavlja da pomaže ljudima u Maliju

U saopštenju IHH navodi se da su pomogli da se izvrše operacije kod 400 pacijenata sa kataraktom (siva mrena) u Maliju.

Kako se navodi, katarakte se često javljaju na afričkom kontinentu zbog pothranjenosti, dužeg izlaganja intenzivnom svjetlu, traume oka, ali i zbog starosti.

Iako se radi o zdravstvenom problemu koja se može otkloniti 15-minutnom operacijom, milioni ljudi u Africi žive s tim problemom zbog finansijskih poteškoća i tehničkih nemogućnosti izvođenja operacije.

U saopštenju se navodi da je IHH pomogao da se do sada obavi više od 168 hiljada operacija katarakte u Africi od 2007. godine.

Posljednje operacije katarakte izvedene su u regijama Sikasso, Kiyan, Ouelessebougou, Dioila i Mopti u Maliju.

U Maliju je dosad operasano oko 12.200 pacijenata sa kataraktom.

Siva mrena ili katarakta je gusto, zamagljeno područje koje se formira u sočivu samog oka. Katarakta počinje onda kad proteini u oku formiraju grudvice i na taj način sprečavaju sočivo da šalje oštru sliku do oka, odnosno do mrežnjače.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније