Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 02. 2013. 11:55 >> 11:49
1

MALDIVI

Silovana djevojka osuđena na bičevanje

Sud na Maldivima osudio je petnaestogišnju djevojku, žrtvu silovanja, na 100 udaraca bičem i osam mjeseci kućnog pritvora, nakon što je priznala da je u odvojenom slučaju imala predbračne seksualne odnose.

Djevojka je optužila očuha da je silovao, a u razgovoru sa polcijom je priznala da je imala dobrovoljne seksualne odnose sa drugim muškarcem.

Predbračni seks je nezakonit na Maldivima, gdje se storgo poštuju islamski zakoni.

Ona može da bira, da li želi da bude izbičevana odmah ili kada napuni 18 godina.

Očuh djevojke može dobiti 25 godina zatvora ukoliko bude osuđen na silovanje i ubistvo, jer je, navodno, ubio dijete koje mu je rodila osuđenica.

Grupe za ljudska prava su osudile presudu i tražile od vlade da ublaži kaznu.

Portparol predsjednika Maldiva, Masud Iman, smatra da djevojku treba tretirati kao žrtvu, ali da ona treba da se stidi svoje sramote.

"Ona neće biti bičevana da bi osjetila bol, već da osjeti sramotu, jer je uradila nešto što se protivi religiji", rekao je Imad.

Direktor organizacije Hjuman rajt voč za južnu Aziju, Minakši Ganguli, ogorčen je na maldivski sud.

"Djevojka je već sada žrtva i traumatizovana je, vlasti treba da je zaštite, a ne da je kažnjavaju", rekao je Ganguli Frans Presu.

Maldivi je dominantno islamska država, koja praktikuje strogi oblik šerijata.

U septembru prošle godine, sud na Maldivima je naredio javno bičevanje jedne 16-godišnje djevojke koja je priznala da je imala seksualne odnose prije braka. Njen ljubavnik je osuđen na 10 godina zatvora.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније