Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Beta ]

11. 01. 2023. 21:40 >> 21:57

U SAD-U

Avionski saobraćaj u haosu nakon kaskadnih poremećaja u kompjuterskom sistemu

Američki civilni saobraćaj satima je danas bio zaustavljen zbog kaskadnih poremećaja u radu federalnog kompjuterskog sistema zvanog NOTAM, što je dovelo do odlaganja i otkazivanja hiljada letova širom SAD.

Bijela kuća je isprva saopštila da nema dokaza da je nekakav sajbernapad eventualni uzrok ispadanja NOTAM-a iz funkcije, a predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je da je od ministarstva saobraćaja zatražio istragu.

Kakav god da je uzrok, poremećaj je razotkrio svu zavisnost najveće svjetske ekonomije o svom aviosaobraćaju i zavisnost tog saobraćaja od zastarjelog kompjuterskog sistema NOTAM, što je skraćenica od Notice to Air Missions (Obavještenje vazduhoplovnim misijama).

Prije uzlijetanja, piloti moraju da se konsultuju sa NOTAM-om, koji objavljuje listu potencijalnih rizika po let, počev od radova na pisti do potencijala za stvaranje leda. Sistem je ranije funkcionisao preko telefona, pa su piloti morali da zovu operatore NOTAM-a za informacije, a u međuvremenu se preselio na internet.

NOTAM je "pukao" juče uveče po lokalnom vremenu, što je do sredine narednog dana dovelo do otkazivanja više od 1.000 letova i odlaganja još oko 7.000, pokazuju podaci sajta za praćenje letova  FlightAware. Očekuje se nastavak haosa.

Na aerodromima u Čikagu, Los Anđelesu, Njujorku i Atlanti između 30 i 40 odsto letova je odloženo.

Dugogodišnji posmatrači dešavanja u aviosaobraćaju ne pamte ovakav poremećaj uzrokovan tehnološkim slomom sistema. Neki ga porede sa prekidom avioprevoza na nacionalnom nivou nakon terorističkih napada avionima u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније