Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 03. 2013. 15:14 >> 15:08
1

SKANDAL

UN optužen za prikrivanje kolere u Zimbabveu

Čelnici UN-a su bili upozoreni na rizik od izbijanje kolere u Zimbabveu, ali nijesu reagovali na upozorenja osoblja.

Istraga Ujedinjenih nacija ukazala je na poražavajuće postupke te organizacije tokom humanitarne operacije u Zimbabveu.

Istraga je otkrila "menadžersku nesposobnost, arogantno ponašanje i loše namjere".

Ovi rezultati se odnose na operacije UN-a tokom epidemije kolere u Zimbabveu, do koje je došlo 2008. godine. Tokom epidemije je umrlo više od 4.000 osoba.

Tribunal UN-a za sporove sa sjedištem u Nairobiju, u Keniji, došao je do zaključka da šefovi Ujedinjenih nacija nijesu htjeli da uznemire vladu Roberta Mugabea i da nijesu reagovali na upozorenja višeg člana svog osoblja.

Stotinu hiljada osoba je bilo zaraženo kolerom.

Mjesecima prije izbijanja epidemije te bolesti 2008. godine, koja se poklopila sa periodom povećane političke napetosti u Zimbabveu, tadašnji šef UN-ove humanitarne kancelarije u toj zemlji Džordž Tadonki je upozorio svoje nadređene na značajan rizik, ali tim povodom ništa nije preduzeto.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније