Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RSE ]

10. 04. 2023. 08:18 >> 08:18

POLITIČKA PREVIRANjA

Kuvajt dobio sedmu vladu u prethodne tri godine

Kuvajt je u nedjelju, 9. aprila, dobio novu vladu, sedmu u prethodne tri godine duboke političke krize.

Usprkos tome što je jedina zalivska arapska država koja ima izabranu vladu, Kuvajt je i dalje zarobljen u političkim previranjima koja su zaustavila reforme u jednom od najvećih svjetskih proizvođača sirove nafte, prenio je AFP.

Prethodna vlada je podnijela ostavku u januaru, samo tri mjeseca nakon preuzimanja funkcije.

Kuvajt je usvojio parlamentarni sistem 1962. godine, ali su uzastopne političke krize izazvale paralizu države.

"Emirov dekret je izdat i potvrđuje formiranje nove vlade na čelu sa šeikom Ahmadom Navafom el Ahmadom el Sabahom", objavila je Vlada na svom Tviter nalogu. Sinu osamdesetpetogodišnjeg vladara Kuvajta ovo će biti njegova četvrta vlada od avgusta.

Zemlja pati od stalnih blokada između izabranih zakonodavaca i kabineta vlade instalirane od strane vladajuće porodice el-Sabah, koja ima snažnu kontrolu nad političkim životom.

Premijer Ahmad Navaf el-Ahmad el-Sabah podnio je ostavku prethodne vlade u januaru, jer su parlamentarci planirali ispitati ministre o upravljanju državnim finansijama i zakonu o olakšicama za dugove koji bi omogućio amnestiju dugova za kuvajtske građane.

Međutim, u martu je ustavni sud poništio rezultate prošlogodišnjih parlamentarnih izbora - na kojima je opozicija osvojila najviše mjesta - i odlučio je vratiti prethodni parlament.

Nestabilnost u emiratu odbila je investitore i razbila nade u reforme u bogatoj zemlji koja se bori za diverzifikaciju na sličan način kao što to čine Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније