Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J.

09. 05. 2023. 10:36 >> 10:36

POSLOVANjE

PayPal ostvario veću dobit

Fintech kompanija za e-plaćanja PayPal izvijestila je o većoj tromjesečnoj dobiti i povećala očekivanja za ovu godinu, nakon što su uštede troškova i solidna internet prodaja podržali veće profitne marže.

"Prihodi u prvom tromjesečju porasli su deset odsto, isključujući valutne razlike, na 7,04 milijarde USD i bili su malo iznad očekivanja od sedam milijardi USD", prenosi SEEbiz.

Kompanija je saopštila da je obim plaćanja porastao 12 odsto na valutno neutralnoj osnovi na 354,5 milijardi USD na kraju prvog tromjesečja zaključno s 31. martom, dok je broj transakcija skočio 13 odsto na 5,8 milijardi.

Prilagođena operativna marža u prvom je tromjesečju iznosila 22,7 odsto u poređenju sa 20,7 odsto prošle godine, međutim uprkos tome uprava je najavila slabiji oporavak u ostatku godine. Sada se očekuje da će međugodišnji rast operativne marže iznositi najmanje 100 baznih bodova, u poređenju sa ranijim predviđanjima od oko 125 baznih bodova.

Prilagođena zarada po dionici (EPS) u periodu od januara do marta iznosila je 1,17 USD, u poređenju s konsenzusom od 1,1 USD i 0,88 USD prošle godine.

Na godišnjoj osnovi, PayPal sada očekuje rast prilagođene dobiti oko 20 odsto na 4,95 USD po dionici, iznad konsenzusne procjene od 4,88 USD.

Kompanija je prethodno napomenula da je fokus na smanjenju troškova, s obzirom na to da je inflacija negativno uticala na potrošnju neesencijalne robe široke potrošnje.

PayPal je u januaru najavio da će otpustiti sedam odsto svoje radne snage, odnosno oko dvije hiljade zaposlenih, u poslovnom okruženju visokih kamata koje pojačavaju strah od moguće recesije.

Ova kompanija bila je jedan od najvećih dobitnika tokom pandemije, kada su građani bili uglavnom orijentisani na korišćenje ove platforme za elektronsku kupovinu. Međutim, prošle godine je rast usporen nakon zvaničnog ukidanja pandemijskih mjera i pogoršanja makroekonomskih uslova.

Dionice kompanije, koje su tokom pandemije išle iznad nivoa od 300 USD, pale su u produženom trgovanju preko pet odsto na 71,4 USD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније