Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RTS ]

17. 05. 2023. 22:51 >> 22:51

BIVŠI FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Sarkoziju nije usvojena žalba, nosiće nanogicu godinu dana

Nekadašnjem francuskom predsjedniku Nikoli Sarkoziju u Apelacionom sudu u Parizu odbačena žalba na presudu iz 2021. godine za korupciju i trgovinu uticajem i potvrđena kaznu od tri godine zatvora,

U presudi je navedeno da su dvije godine suspendovane i da će Sarkozi nositi elektronsku nanogicu, umjesto da ide u zatvor godinu dana.

Sarkozi je 2021. osuđen na tri godine zatvora, uključujući dvije uslovno, zbog pokušaja da utiče na sudiju u odvojenom slučaju 2014.

Zabranjeno mu je obavljanje javnih funkcija na tri godine.

To je jedan od brojnih slučajeva korupcije u koje je umešan bivši predsjednik, koji je negirao optužbe.

Šezdesetsedmogodišnji bivši lider Unije za narodni pokret je i prvi nekadašnji francuski predsednik koji je osuđen na zatvorsku kaznu. Njegov bivši mentor Žak Širak 2011. godine osuđen na dvije godine uslovne zatvorske kazne u slučaju fiktivnih poslova u Parizu.

Nazire se i treći sudski proces

Sarkoziju će na jesen ponovo biti suđeno u žalbenom postupku u slučaju "Pigmalion", a prijeti mu i treće suđenje jer je Kancelarija državnog tužilaštva za finansijske zločine je u četvrtak zatražio preispitivanje slučaja sumnje da je njegova kampanja 2007. godine bila finansirana iz Libije.

Niži sud je 2021. proglasio Sarkozija krivim za pokušaj da podmiti sudiju nakon napuštanja funkcije i da je trgovao uticajem u razmjenu za povjerljive informacije o istrazi o finansijama za njegovu kampanju 2007. godine.

Nikola Sarkozi služio je kao predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine.

Vodio je oštru politiku protiv migranata i nastojao da reformiše francusku ekonomiju u sjenci globalne finansijske krize.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније