Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije ]

08. 03. 2014. 14:51 >> 21:55
9

NEMA TRAGA

Putovali i sa lažnim pasošima

Naftna mrlja dužine 19 kilometara uočena je u moru između Malezije i Vijetnama i predstavlja prvi znak da se avion Malezijaerlajnza, sa 239 osoba, srušio u vodama južno od Vijetnama. Pomorska potraga za malezijskim putničkim avionom i dalje traje, dok je potraga iz vazduha obustavljena zbog mraka.

''Boing'' je posljednji kontakt s kotrolorima leta ima kada se nalazio 120 nautičkih milja, od istočne obale malezijskog grada Kota Baru, naveo je u saopštenju generalni direktor "Malezija erlajnza" Ahmed Jauhari Jahja.

Potvrđeno je da su dva putnika putovala sa lažnim pasošima, prenosi Rojters. 

 

Sjedinjene Države poslale su razarač sedme flote prema južnim obalama Vijetnama, kako bi pomogao u potrazi za nestalim avionom, javlja Frans Pres. Brod nosi dva helikoptera, a učestvovao je u vježbama u međunarodnim vodama Južnog kineskog mora. Na mjesto nesreće trebalo bi da stigne za 24 sata, objavio je Pentagon.

Avioni vijetnamskog vazduhoplovstva uočili su kod obala, na krajnjem jugu Vijetnama, dvije velike naftne mrlje, dužine između 10 i 15 kilometara, za koje se pretpostavlja da bi mogle biti ostaci goriva ''Boinga''. 

"Avion AN26 vijetnamske mornarice otrkio je naftnu mrlju za koju se vjeruje da curi iz srušenog Boinga 777", izvijestio je vijetnamski zvaničnik.

Mediji su javili i kako su primijećene velike količine otpada kako plutaju na površini mora, ali za sada još nema zvanične potvrde da se avion srušio.

Vijetnamska mornarica je objavila da se Boing 777 srušio u Južno kinesko more, kod obale ostrva To Ču, ali iz Malezije poručuju da se ne zna šta je sa avionom.

Na sajtu kompanija objavljeno je da su većina putnika bili Kinezi. Među njima je i dvoje djece. U toku je potraga za avionom.

Avion Boing 777, malezijske aviokompanije, srušio se u more, saopštili su zvaničnici vijetnamske mornarice. Boing je letio na relaciji Kuala Lumpur - Peking.

Aviokompanija "Malezija erlajns" saopštila je da je kontrola vazdušnog saobraćaja u Kuala Lumpuru izgubila kontakt s avionom u kojem se nalazilo 239 putnika i članova posade. Singapur tajms je objavio slike na kojima se vidi dio aviona, sa natpisom da je to najvjerovatnije olupina aviona koji je pao. Zvanične potvrde, međutim, i dalje nema.

Vijetnamski mediji javljaju da je avion najvjerovatnije pao u more. Ukoliko se avion ne nađe, ovo bi mogla da bude najteža nesreća s avionom Boing 777.

U saopštenju se navodi da je let MH370, koji je poletio iz malezijske prijestonice nešto iza ponoći po lokalnom (19.40 po srednjoevropskom vremenu), a trebalo je da stigne u Peking u 6.30 sati po lokalnom (23.30 po srednjoevropskom vremenu) večeras nestao sa radara, prenijela je agencija AFP.

"'Malezijaerlajns' trenutno sarađuje se lokalnim vlastima, koje su pokrenule potragu i poslale spasilačke službe da lociraju avion", navodi se u saopštenju avioprevoznika.

Vijetnamska mornarica je objavila da se avion kompanije "Malezija erlajnz", koji je nestao sa 227 putnika i 12 članova posade, srušio u Južno kinesko more, kod obale vijetnamskog ostrva To Ču, dok malezijski ministar saobraćaja to demantuje.

"U ovom trenutku nema brodova vijetnamske mornarice tako da moramo da tražimo brodove sa ostrva Ou Kvok za spasilačku operaciju", izjavio je admiral vijetnamske mornarice Ngo Van za vijetnamske državne medije.

Međutim malezijski ministar saobraćaja je to demantovao i rekao da nema ni traga od olupine aviona, prenosi Rojters.

Ni kompanija "Malezija erlajnz" nije potvrdila da se avion srušio. Ona je ranije saopštila prvu pretpostavku da je avion možda sletio u Nanmingu, u istočnoj Kini. Boing 777, koji je letio iz Kuala Lumpura u Peking, posljednji kontakt sa kontrolorima leta imao je 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru, naveo je u saopštenju generalni direktor "Malezija erlajnza" Ahmed Jauhari Jahja.

On je kazao da Malezija i Vijetnam sprovode zajedničku potragu i spasilačku operaciju, ali nije iznio druge detalje o tome. I Kina je poslala dva spasilačka broda u Južno kinesko more da pomogne u spasilačkoj operaciji.

"Veoma smo zabrinuti. Vijesti su vrlo uznemirujuće. Nadamo se da su svi u avionu bezbjedni", izjavio je kineski ministar spoljnjih poslova Vang Ji, prenosi Rojters.

Avion je poletio iz Kuala Lumpura noćas u 12.21 po lokalnom vremenu, a u Peking je trebalo da sleti u 6.30 sati.

"Malezija erlajnz" je saopštio da su putnici državljani 14 zemalja i da je među njima najmanje 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, šestoro Australijanaca i troje Amerikanaca, dodajući da su avionom putovala i dvije bebe - jedna iz Kine i druga iz Amerike.

Ako bude potvrđeno da se avion srušio, to će biti druga teška nesreća u kojoj je učestvovao boing 777 za manje od godinu dana i sigurno najveća od kada je taj avion ušao u upotrebu 1995. godine.

Boing 777 "Azijana erlajnza" srušio se u julu prošle godine u San Francisku i tom pirlikom su poginula tri putnika, a više od 180 je povrijeđeno.

Kompanija "Boing" je objavila da je upoznata sa nestankom aviona i da prati situaciju.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније