Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ A.B. ]

17. 08. 2023. 16:19 >> 16:19

ŠOLC SAOPŠTIO

Njemcima ove zime nema subvencija za struju

Njemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je da ova država neće omogućiti subvencije za struju za industriju tokom zimskog perioda.

Prema njegovim riječima, država ne može da priušti trajne subvencije na cijene električne energije.

"To bi bilo ekonomski pogrešno, fiskalno neispravno i sigurno bi stvorilo pogrešne podsticaje", naveo je Đolc. 

On je prije nekoliko dana poručio da je od subvencija važnije trajno sniziti cijenu električne energije.

Šolc je i ranije govorio o ovoj temi, pa je tako prije nekoliko mjeseci saopštio da je ključ za snižavanje cijena energije za njemačku industriju povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Ministar ekonomije Robert Habek smatra da bi smanjena cijena električne energije za industriju trebalo da važi u ograničenom vremenskom periodu za kompanije koje su posebno energetski intenzivne i koje su u velikoj mjeri izložene međunarodnoj konkurenciji.

Njemački industrijalci u više navrata su upozorili da su cijene električne energije previsoke u poređenju sa drugim zemljama, što njemačku tešku industriju stavlja u, kako se navodi, strukturno nepovoljan položaj u odnosu na druge proizvodne centre, kao što su Sjedinjene Američke Države i Kina, prenosi RT.

Njemačko ministarstvo privrede, na čelu sa Robertom Habekom, ranije je objavilo plan za subvencionisanu cijenu od šest centi po kilovat satu do 2030. godine.

Ipak, ministarstvo finansija Šolcove koalicione vlade odustalo od šeme subvencija, uz obrazloženje da se ne uklapaju u budžet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније