Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

РТС [ R.B. ]

20. 08. 2023. 13:36 >> 13:36

EVAKUACIJE U TOKU

Vatrena stihija bjesni Kanadom, pojavili se "požar turisti"

Zvaničnici u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija pozvali su desetine hiljada stanovnika da poslušaju upozorenja i evakuišu se iz oblasti kojima prijete "ozbiljni i brzo promjenljivi" šumski požari, i pozvali su "neodgovorne" turiste koji izazivaju požare da prestanu da podižu dronove u toj oblasti.

Bovin Ma, pokrajinska sekretarka za upravljanje vanrednim situacijama izjavio je da ne mogu "dovoljno snažno da naglasimo koliko je važno poštovati naredbe za evakuaciju".

"Oni su pitanje života i smrti ne samo za ljude u tim imanjima, već i za one koji prvi reaguju, koji će se često vraćati da pokušaju da mole ljude da odu", navela je Ma.

Situacija u velikim djelovima doline Okanagan, uključujući grad Kelovna, bila je "veoma dinamična", rekla je Ma.

Oko 30.000 ljudi dobilo je naredbu za evakuaciju, dok je još 36.000 u pripravnosti.

"Požar turisti" i operateri dronova pozvani su da se drže podalje kako bi omogućili hitnim ekipama da rade bezbjedno.

Ralston je zamolio ljude da se drže podalje od jezera koja vodeni bombarderi koriste za dopunjavanje vode za gašenje požara.

Dronovi bi mogli da prizemlje avione uključene u ključne misije gašenja požara, navela je Ma.

Kanada se suočava sa najgorom sezonom požara, a prema zvaničnim procjenama izgorjelo je više od 14 miliona hektara, što je otprilike veličine Grčke i skoro duplo više od posljednjeg rekorda od 7,3 miliona hektara. Četiri osobe su stradale.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније