Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

31. 08. 2023. 07:19 >> 07:19

ULOŽILA VETO

Rusija spriječila produženje sankcija UN protiv Malija

Rusija, saveznica Malija, je vetom spriječila odluku Savjeta bezbjednosti UN o produženju sankcija toj afričkoj državi i time ugrozila mir u njoj.

Vojna hunta koja vlada Malijem je zahtijevala da se ukinu sankcije.

Rezolucija kojom bi se za godinu dana produžio režim sankcija uveden 2017. protiv pojedinaca koji ugrožavaju mirovni sporazum iz 2015. i mandat komiteta stručnjaka odgovornih za praćenje sankcija, dobila je 13 glasova za, jedan uzdržan (Kina) i jedan glas protiv (Rusija).

Rusija je najprije pristala da se produže sankcije, ali samo posljednji put, ali je to uslovljavala zahtjevom da se raspusti komitet eksperata čiju objektivnost osporavaju Moskva i Bamako.

Najnoviji izvještaj komiteta eksperata koji je objavljen prošle nedjelje ukazao je na nasilje nad ženama koje su na "sistematski i organizovan" način činile oružane snage Malija i njihovi "strani bezbjednosni partneri", za koje se pretpostavlja da su pripadnici ruske grupe "Vagner".

Režim sankcija (zamrzavanje imovine ili zabrana putovanja) uveden je 2017. i odnosio se na osam pojedinaca, posebno lidera pobunjeničkih grupa potpisnica mirovnog sporazuma iz 2015. potom optuženih da ga sami dovode u opasnost.

Sankcije je zahtijevala vlada Malija u to vrijeme, ali hunta na vlasti danas poziva na njihovo ukidanje jer tvrdi da su se završile "borbe raznih pokreta potpisnika".

Ali u svom najnovijem izvještaju, komitet eksperata je primjetio "paralizu" primjene mirovnog sporazuma iz 2015. godine.

Ukazujući na "jačanje napetosti" među grupama koje su potpisale sporazum, komitet kaže da je zabrinut zbog izvještaja da su se neke od tih grupa naoružavale strahujući od oružanih snaga Malija.

Zabrinutost je pojačana povlačenjem mirovne misije UN u Maliju (Minusma), koje je zahtijevao Bamako.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније