Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

10. 09. 2023. 10:32 >> 10:33

POSJETILI MEMORIJALNI CENTAR

Vođe G20 odale počast Gandiju posljednjeg dana samita u Indiji

Lideri G20 najvećih svjetskih ekonomija, danas su posjetili memorijalni centar posvećen osnivaču indijske države Mahatmi Gandiju.

Oni su prethodno danas, posljednjeg dana samita, dodali Afričku uniju kao novog člana G20 i uspjeli da postignu sporazum o nizu pitanja uz ublažen ton oko ruske agresije na Ukrajinu.

Indija, koja je ovogodišnji domaćin Grupe 20 bogatih i zemalja u razviju, završila je jučerašnji prvi dan samita diplomatskim pobjedama po mišljenju analitičara uprkos izrazitim neslaganjima među moćnim članovima posebno oko rata u Ukrajini.

Indijski premijer Narendra Modi je na počeku samita objavio da grupa dodaje Afričku uniju kao člana, što je dio napora da se unaprijedi jug planete.

Nekoliko sati kasnije Indija je objavila da je uspjela da dobije saglasnost oko konačnog saopštenja, ali tek poslije "omekšavanja" teksta oko spornog pitanja - ruskog rata u Ukrajini.

Takođe je objavljen ambiciozan plan SAD, Evropske unije i drugih, da se izgradi željeznički i pomorski koridor koji vezuje Indiju sa Bliskim istokom i Evropom da bi se ojačao ekonomski rast i politička saradnja.

Danas su sa završenim glavnim temama dnevnog reda učesnici obišli Memorijalni centar Radžghat u Nju Delhiju. Među njima su bili kanadski premijer Džastin Trudo, austrailjski Antoni Albaneze i japanski Fumio Kišida.

Neke vođe, uključujući britanskog premijera Rišija Sunaka, njemačkog kancelara Olafa Šolca i indonežanskog predsjednika Džoko Vidokoa hodali su do memorijalnog centra bosi u uobičajenom obliku pokazivanja poštovanja. Mnogi drugi uključujući predsjednika SAD Džoa Bajdena nosili su papuče koje se daju posjetiocima.

Svjetski lideri stajali su ispred vijenaca postavljenih oko centra gdje gori vječna vatra a ukrašen je narandžastim i žutim vijencima cvijeća.

U ovogodišnjem završnom saopštenju, objavljenom juče, dan prije zvaničnog završetka samita, ukazano je na ljudsku patlju i negativni uticaj rata u Ukrajini, ali se ne pominje direktno ruska invazija. Navodi se Povelja UN u kojoj se kaže da "sve zemlje moraju da se uzdrže od prijetnje ili upotrebe sile u potrazi za teritorijalnim osvajanjem protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države, a upotreba ili prijetnja upotrebom nuklearnog oružja je nedopustiva".

Zapadne vođe koje su se zalagale za jaču osudu ruskih djelovanja na ranijim skupovima G20, prihvatile su završnu deklaraciju i njeno donošenje konsenzusom nazvale uspjehom i pohvalile Indiju što je tome doprinijela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније